Mísenka oranžová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMísenka oranžová
alternativní popis obrázku chybí
Mísenka oranžová (Aleuria aurantia)
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby vřeckovýtrusné (Ascomycota)
PododděleníPezizomycotina
TřídaTerčoplodé (Pezizomycetes)
PodtřídaPezizomycetidae
Řádkustřebkotvaré (Pezizales)
Čeleďohnivkovité (Pyronemataceae)
Rodmísenka (Aleuria)
Binomické jméno
Aleuria aurantia
(Pers.) Fuckel 1870
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mísenka oranžová (Aleuria aurantia) je jedlá vřeckovýtrusná houba z čeledi ohnivkovité, která je nápadná svým živě oranžovým zbarvením.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Plodnice je nepravidelně okrouhlá nebo oválná a různě zprohýbaná, k substrátu přisedlá, miskovitého tvaru, který posléze přechází až v ploše talířovitý. Dosahuje šířky 2 – 10 cm. Je tvořena velmi tenkou (asi 1 mm) křehkou a lámavou dužninou. Z vnitřní strany je plodnice zbarvena živě oranžově až oranžovočerveně, vnější strana bývá obyčejně poněkud světlejší, bledě oranžová, často bělavě ojíněná. vnitřní stranu plodnice pokrývá výtrusorodé rouško – thecium.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se od jara do podzimu, obvykle na holé půdě či v trávě a ve skupinách, často i ve velkém množství, v listnatých lesích, na loukách, v parcích, zahradách, kolem cest a podobně. Místy je hojná, avšak je zařazena do Červeného seznamu hub České republiky jako téměř ohrožený druh (NT)[1].

Skupina plodnic mísenky oranžové.

Užití[editovat | editovat zdroj]

Mísenka oranžová je jedlá; uvádí se, že i v syrovém stavu[2]. Používá se mimo jiné k přípravě salátů i jinak.

Podobné druhy[editovat | editovat zdroj]

  • Podobné oranžově zbarvené plodnice má např. mistička oranžová (Melastiza cornubiensis) a některé druhy kosmatek (Scutellinia). Tyto druhy však mají velmi drobné (nejvýše 2 cm) okrouhlé plodnice, navíc z vnější strany drobně tmavě štětinaté.
  • Poněkud podobné jsou i vzácné, brzy zjara rostoucí ohnivce, např. ohnivec šarlatový (Sarcoscypha coccinea). Ten se ale odlišuje rudě zbarvenou vnitřní stranou plodnice, přítomností kratičkého třeně a růstem na dřevě listnáčů brzy na jaře.
Větší plodnice mísenky oranžové, pohled svrchu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOLEC, Jan; BERAN, Miroslav. Červený seznam hub (makromycetů) České republiky [online]. Praha: Příroda, 2006. Dostupné online. 
  2. HAGARA, Ladislav; ANTONÍN, Vladimír; BAIER, Jiří. Velký atlas hub. Praha: Ottovo nakladatelství, 2006. ISBN 978-80-7360-334-2. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]