Přeskočit na obsah

Météo-France

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Météo-France
Vznikčerven 1993
Právní formanárodní veřejné zařízení administrativní povahy
SídloPaříž, Francie
Souřadnice
Mateřská organizaceMinistry of the Ecological Transition
PřidruženíSvětová meteorologická organizace, EUMETNET a European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Oficiální webmeteofrance.com
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Météo-France je francouzský orgán státní správy poskytující služby v oblasti meteorologie a klimatologie. Sídlí ve městech Saint-Mandé a Toulouse, má roční rozpočet okolo 380 milionů eur a pracuje v něm přes 2500 zaměstnanců.[1] Je spravován jako veřejnoprávní právnická osoba (Établissement public à caractère administratif) a patří pod ministerstvo dopravy a životního prostředí. Je členem Světové meteorologická organizace a EUMETSATu, také spolupracuje s Evropským centrem pro střednědobé předpovědi počasí v Readingu.[2] Kromě Francie využívá služby organizace také Andorra.

Účel[editovat | editovat zdroj]

Úkolem organizace je nepřetržité monitorování atmosféry, povrchové vody a sněhové pokrývky. Dceřiná společnost Météorage je zaměřena na detekci bouřek. Météo-France provozuje síť meteorologických stanic a používá při sestavování předpovědí počítače od firmy Groupe Bull. Vyvinula numerický model ALADIN založený na mezinárodní spolupráci. Vedle péče o veřejnou bezpečnost poskytuje i komerční služby, především pro letecké společnosti.

Météo-France má pobočky v zámořských územích Martinik, Saint Pierre a Miquelon, Réunion, Nová Kaledonie a Francouzská Polynésie. Její předpovědi využívá také Guyanské kosmické centrum. Specializované pracoviště na Réunionu sleduje tropické cyklóny v oblasti Indického oceánu a je zapojeno do projektu World Weather Watch. V Toulouse sídlí École nationale de la météorologie, vzdělávající odborníky v oblasti počasí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První veřejná služba pro předpověď počasí byla ve Francii zavedena v roce 1855 při Pařížské observatoři. Od roku 1921 působil celostátní úřad Office national météorologique (ONM). Organizace Météo-France byla založena dekretem z 18. června 1993.[3] V roce 2001 byl ve Francii zaveden systém meteorologické bdělosti. Roku 2010 se organizace přestěhovala z Paříže do Saint-Mandé a na místě jejího původního sídla byla postavena katedrála Nejsvětější Trojice. V roce 2024 vyhlásili zaměstnanci Météo-France stávkovou pohotovost na protest proti krácení rozpočtu, které podle nich povede ke zhoršení kvality prognóz.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Météo-France - Siège de Saint-Mandé - Annuaire | Service-Public.fr. lannuaire.service-public.fr [online]. [cit. 2024-06-21]. Dostupné online. 
  2. CEPMMT — Cat OPIDoR. cat.opidor.fr [online]. [cit. 2024-06-21]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. {{{typ}}} č. {{{číslo}}} ze dne 18 juin 1993, Décret n°93-861 du 18 juin 1993 portant création de l'établissement public Météo-France. [cit. 2024-06-21]. Dostupné online.
  4. Météo-France: pourquoi les prévisionnistes sont en grève. RMC [online]. [cit. 2024-06-21]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]