Mimoúrovňová křižovatka Malovanka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z MÚK Malovanka)
MÚK Malovanka, pohled směrem do centra

Mimoúrovňová křižovatka Malovanka (zkráceně MÚK Malovanka) je součást pražského městského okruhu v oblasti Malovanka. Křižovatka se nachází na Patočkově ulici a umožňuje její propojení s městským okruhem. Je zde severní portál Strahovského tunelu a jižní portál Brusnického tunelu, jenž je součástí tunelového komplexu Blanka. V budoucnu by na MÚK měla být napojena plánovaná Břevnovská radiála.

V souvislosti s výstavbou tunelového komplexu Blanka došlo v minulosti ke zkapacitnění a vzniku MÚK z pouhé křižovatky Patočkovy ulice a Strahovského tunelu. Proti výstavbě protestoval například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg[1].

Plány[editovat | editovat zdroj]

Křižovatka svým umístěním rozdělila části Prahy Břevnov a Střešovice a pro chodce bylo složité ji překonat. Praha 6 proto přijala návrh architektů Jiřího Opočenského a Štěpána Valoucha překlenout křižovatku pěší lávkou nad úrovní silnice[2].

Součástí návrhu je také doplnit stěny kolem komunikací zelenými popínavými rostlinami.

Byla zpracována také studie zakrytí prostoru před portály zdejších tunelu v prostoru MÚK - viz externí odkazy.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Potok Brusnice[editovat | editovat zdroj]

Potok Brusnice, který kolem hradeb Pražského hradu vyhloubil Jelení příkop, se vlivem stavby MÚK Malovanka, musel ve zvýšené míře přesunout pod zem.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tiskové zprávy, média [online]. Dostupné online. 
  2. KUPEC, Petr. Malovanka bude přívětivější, křižovatku obroste zeleň a překlene lávka [online]. Praha: iDNES.cz, 31. března 2012. Dostupné online. 
  3. FRANZLOVÁ, Olga. Obří křižovatka Malovanka propojí tunely [online]. Praha: iDNES.cz, 27. prosince 2005. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]