Lukáš Dvořák (varhaník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lukáš Dvořák
Základní informace
Narození16. května 1997 (26 let)
Humpolec
Povolánívarhaník
Nástrojevarhany, klavír
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lukáš Dvořák (* 16. května 1997, Humpolec) je český varhaník, syn hudebníka Martina Dvořáka.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Lukáš Dvořák je absolventem Pražské konzervatoře v oboru hry na varhany, kterou vystudoval u Jana Kalfuse. Věnoval se zde též hře na klavír pod vedením Jany Macharáčkové. V současné době pokračuje ve studiu varhan na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Pavla Černého a zároveň započal se studiem dirigování na Pražské konzervatoři.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V minulosti se několikrát účastnil přehlídek nejlepších studentů konzervatoří. Pravidelně si též doplňuje vzdělání v zahraničí.

V roce 2018 absolvoval varhanní stáž v americkém Kostele Vzkříšení v Rye, kde se věnoval doprovodu liturgie. Při této příležitosti absolvoval též individuální varhanní kurz v newyorské katedrále Jana Božského pod vedením titulárního varhaníka Kenta Tritla, taktéž varhaníka Newyorské filharmonie.

V listopadu roku 2019 spolu s orchestrem Hudby hradní stráže a Policie České republiky pod vedením Jana Zástěry doprovázel jako hlavní varhaník Národní pouť do Říma za účasti tisíců poutníků.[2][3][4] Pravidelně též spolupracuje s tělesy jako např. Symfonický orchestr Prahy 8, Smyčcový orchestr Pražské konzervatoře či sbory Collegium hortense a Canticorum iubilo.

Od svých osmnácti let působí jako II. varhaník při Královské kolegiátní kapitule na pražském Vyšehradě a současně v kostele sv. Mikuláše v Humpolci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Náš tým - Hudba Dvořák [online]. Dostupné online. 
  2. Mladý varhaník z Humpolce si zahrál v jednom z největších kostelů na světě, u sv. Petra ve Vatikánu [online]. 27 leden 2020. Dostupné online. 
  3. JÍRA, Jiří. pelhrimovsky.denik.cz. Mladý varhaník zahrál ve Vatikánu [online]. 27 leden 2020. Dostupné online. 
  4. I-VYSOČINA.CZ. OTAZNÍKY: Lukáš Dvořák - Zahrát v bazilice sv. Petra pro mě byla obrovská čest [online]. Dostupné online.