Luise von Göchhausen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luise von Göchhausen
Portrét
Busta Luisy von Göchhausen
Narození13. února 1752
Eisenach
Úmrtí7. září 1807 (ve věku 55 let)
Výmar, Rýnský spolek
OtecWilhelm Ernst Friedrich von Göchhausen
MatkaCharlotte Christiane von Göchhausen
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luise Ernestine Christiane Juliane von Göchhausen (13. února 1752 – 7. září 1807) byla vrchní dvorní dámou vévodkyně Anny Amálie Sasko-Výmarsko-Eisenašské. Byla známá svým důvtipem a stala se blízkou přítelkyní Johanna Wolfganga von Goethe.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Luise von Göchhausen, narozená v Eisenachu jako dcera sasko-výmarského úředníka, byla malá a hrbatá; považovala proto za štěstí, že byla ubytována jako dvorní dáma, původně u markraběnky Karolíny Luisy Bádenské, od roku 1783 u výmarského dvora, kde spolu s Annou Amálií bydlely v Tiefurtově domě.

Luise, oceňovaná vévodkyní pro svou inteligenci a moudrost, si také vytvořila dobrý vztah s Goethem, kterého dvoru představil syn Anny Amálie, mladý vévoda Karl August. Připravila četné přepisy a úryvky Goethových děl, mezi nimi i několik scén z Fausta, které básník napsal v letech 1772 až 1775. Rukopis této nejstarší formy díla, známého jako Urfaust, je ztracen, ale jeho kopie byla objevena v Luisině pozůstalosti a v roce 1887 ji vydal Erich Schmidt.[1]

Luise doprovázela vévodkyni na její cestě do Říma a Neapole; odešla s ní také do exilu, když Napoleonova vojska po bitvě u Jeny–Auerstedtu v roce 1806 obsadila Výmar. Anna Amálie zemřela v následujícím roce a Luise ji přežila jen o pět měsíců. Její ostatky byly objeveny ve Weimar Fürstengruftu v roce 2008.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Luise von Göchhausen na anglické Wikipedii.

  1. VON GOETHE, Johann Wolfgang. Goethe's Plays. [s.l.]: [s.n.], 1980. Dostupné online. ISBN 9780510000875. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]