Ludvík III. Durynský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ludvík III. Durynský
durynský lantkrabě a saský falckrabě
Portrét
Náhrobek Ludvíka Durynského
Narození1151/1152?
Úmrtí16. října 1190
Pohřbenklášter Reinhardsbrunn
ManželkyMarkéta z Kleve
Sofie z Novgorodu
PotomciGuta
DynastieLudowingové
OtecLudvík II. Durynský
MatkaJudita Švábská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ludvík III. Durynský (německy Ludwig III. der Fromme nebo Ludwig der Milde; 1151/1152?16. října 1190 u Kypru) byl durynský lantkrabě, saský falckrabě a účastník třetí křížové výpravy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako nejstarší syn durynského lankraběte Ludvíka Železného a Judity, nevlastní sestry císaře Fridricha Barbarossy. Roku 1172 po smrti nemocného otce převzal Durynsko a mladší bratr Jindřich Raspe Hesensko s titulem hraběte. První roky své vlády věnoval chronickému sporu se syny Albrechta Medvěda, v zimě 1173 se obě znesvářené strany pokoušel usmířit i císař.[1] Roku 1180 Ludvíkovi svěřil nově vytvořené saské falckrabství a ten je o rok později předal svému mladšímu bratrovi Heřmanovi.

Po dobytí Jeruzaléma a cisterciácké agitaci Ludvík přijal kříž a začal se chystat na výpravu do Svaté země stejně jako císař a celá řada říšské šlechty. Na rozdíl od většiny si však vybral společně s rakouským vévodou Leopoldem cestu po moři.

Avšak brémský biskup a lantkrabě durynský a hrabě z Geldern a hrabě z Tecklenburgu zvolil zámořskou plavbu... se vyhnuli námaze této chvályhodné výpravy, dávajíce před ní přednost kratší plavbě, na níž bylo méně strachu před nepřátelstvím pohanů, a zbaběle se skrývali v některém z měst ponechaných křesťanům až do příchodu našich, třebaže potom jsme slyšeli o skvělých odznacích zmužilosti lantkraběte v jeruzalémských krajích...
— Ansbert[2]

Po příjezdu do Levanty se připojil k obléhání Akkonu, kde onemocněl a dal se na cestu zpět ještě před příchodem zbytků Barbarossova zdecimovaného vojska. Zemřel na moři poblíž Kypru a jeho vnitřnosti byly pohřbeny na ostrově, zbylé ostatky putovaly do vlasti a byly pohřbeny v rodovém klášteře Reinhardsbrunn.[pozn. 1] Novým lantkrabětem se stal mladší bratr Heřman.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V současné době je jeho náhrobek k vidění v kostele sv. Jiří v německém Eisenachu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. OPLL, Ferdinand. Fridrich Barbarossa : císař a rytíř. Praha ; Litomyšl: Paseka, 2001. 354 s. ISBN 80-7185-342-9. S. 120. 
  2. SOUKUP, Pavel. Třetí křížová výprava dle kronikáře Ansberta. Příbram: Knihovna Jana Drdy v Příbrami, 2003. 151 s. ISBN 80-86240-67-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]