Libero Grassi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Libero Grassi
Narození19. července 1924
Katánie
Úmrtí29. srpna 1991 (ve věku 67 let)
Palermo
Alma materPalermská univerzita
Povolánípodnikatel
OceněníGold Medal for Civil Valor
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Libero Grassi (19. července 1924 Katánie29. srpna 1991 Palermo) byl italský průmyslník zavražděný mafií.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rodiny antifašistů, studoval práva na Palermské univerzitě a chtěl se stát diplomatem. Byl sympatizantem Radikální strany, později neúspěšně kandidoval v komunálních volbách za Italskou republikánskou stranu, angažoval se v kampani za legalizaci rozvodů a propagoval využívání solární energie. Společně s bratrem začal podnikat v textilním průmyslu a od roku 1958 v Palermu vyráběl spodní prádlo ve firmě Sigma. Grassiho podnik byl úspěšný a v osmdesátých letech dosáhl stovky zaměstnanců, poté od majitele začala Cosa nostra požadovat výpalné (pizzo). Grassi odmítl zaplatit, následovaly výhrůžky smrtí a útoky zlodějů a žhářů na jeho firmu.[1]

V lednu 1991 publikoval Grassi v deníku Giornale di Sicilia otevřený dopis, v němž odsoudil vymáhání výpalného. Vyzval palermské podnikatele, aby se spojili a přestali ustupovat mafii, avšak stavovská organizace Sicindustria jeho iniciativu nepodpořila. Grassi také navzdory zastrašování aktivně spolupracoval s policií na vypátrání a usvědčení vyděračů. V ranních hodinách 29. srpna 1991 byl zastřelen na via Vittorio Alfieri v Palermu.[2] Z vraždy byl usvědčen příslušník podsvětí Salvatore Madonia, odsouzený v roce 2006 k doživotnímu odnětí svobody.

Grassi se stal hrdinou boje proti italskému organizovanému zločinu a k jeho odkazu se hlásí občanské hnutí Addiopizzo. Byla po něm pojmenována obchodní škola v Palermu a ve výroční den jeho smrti jsou pořádány vzpomínkové akce.[3] Jeho manželka Pina Maisano Grassi byla zvolena do italského senátu. O Grassiho životě byl natočen televizní film, v němž hrál hlavní roli Giorgio Tirabassi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DAY, The Editor: Italy On This. Libero Grassi - anti-Mafia hero [online]. [cit. 2023-07-17]. Dostupné online. 
  2. FIRSTONLINE, Redazione. HAPPENED TODAY, AUGUST 29 - Cosa Nostra kills Libero Grassi in 1991, an entrepreneur who rebels against protection money. FIRSTonline [online]. 2022-08-29 [cit. 2023-07-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Remembering Libero Grassi - Best of Sicily Magazine. www.bestofsicily.com [online]. [cit. 2023-07-17]. Dostupné online.