Přeskočit na obsah

Letecký záslužný řád (Dominikánská republika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letecký záslužný řád
Orden del Mérito Aéreo
Uděluje

Dominikánská republika
Typ vojenské vyznamenání
Založeno 3. srpna 1952
Stát Dominikánská republikaDominikánská republika Dominikánská republika
Heslo odvaha a loajalita
Způsobilost příslušníci letectva Dominikánské republiky, občané Dominikánské republiky i cizí státní příslušníci
Uděluje se za mimořádnou službu a zásluhy
Status dosud udílen
Třídy I. třída
II. třída
III. třída
IV. třída
Postnominální písmena M. A.
Ostatní vyznamenání
Vyšší Vojenský záslužný řád
Nižší Policejní záslužný řád
Stuha za boj
Stuha za boj
Stuha za dlouholetou službu
Stuha za dlouholetou službu
Stuha za další službu
Stuha za další službu
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Letecké záslužný řád (španělsky Orden del Mérito Aéreo) je vojenské vyznamenání Dominikánské republiky založené roku 1952. Udílen je především příslušníkům letectva Dominikánské republiky, ale ve výjimečných případech může být udělen i cizincům.

Historie a pravidla udílení

[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen dne 3. srpna 1952.[1] Vzhled insignií byl upraven v roce 1962, kdy byla z řádu odstraněna podobizna Rafaela Trujilla.[2] Řád je udílen příslušníkům letectva Dominikánské republiky.[3] Může být udělen i cizím státním příslušníkům.[4] Osoby, jimž bylo ocenění uděleno, mohou ve všech oficiálních dokumentech za svým jménem používat postnominální písmena M. A. (Mérito Aéreo).[5] Řádové heslo zní Odvaha a loajalita.

Řádový odznak má tvar maltézského kříže položeného na paprscích slunce, které je lemováno vavřínovým věncem. Odznak je korunován křídly symbolizujícími letectvo, na nichž je položen státní znak Dominikánské republiky. Od svého založení do reformy řádu v roce 1962, byla na přední straně ve středovém medailonu vyobrazena busta Rafaela Trujilla. Na zadní straně byla uprostřed nahoře písmena AL. Při vnějším okraji medaile byl nápis GENERALISIMUM DR. RAFAEL L. TRUJILLO M. Uprostřed medaile byl nápis ve španělštině VALOR Y LEALTAD 3 DE AGOSTO, 1952. Od roku 1962 je ve středovém medailonu vyobrazena vlajka Dominikánské republiky, na níž je položen kruh. Rozměry řádové odznaku jsou 72 x 58 mm.[2]

Řádový odznak je v případě I. třídy vyroben ze zlata se smaltováním. V případě II. třídy je řádový odznak stříbrný se smaltováním, ve III. třídě je vyroben z poniklovaného bronzu a ve IV. třídě je odznak z neglazovaného bronzu.[2]

Stuha je tvořena třemi stejně širokými pruhy. V případě divize za válečnou službu a službu v boji jsou to pruhy v barvě červené, bílé a červené. V případě divize za dlouholetou a příkladnou službu jsou pruhy v barvě modré, bílé a modré. V případě divize za další službu jsou pruhy v barvě bílé, červené a bílé.[2]

Řád je udílen ve třech divizích:[6]

  • za válečnou službu a službu v boji
  • za dlouholetou a příkladnou službu
  • za další službu

Každá z těchto divizí je udílena ve čtyřech třídách:[6]

  • I. třída – Tato třída je udílena generálům.
  • II. třída – Tato třída je udílena vyšším důstojníkům.
  • III. třída – Tato třída je udílena nižším důstojníkům.
  • IV. třída – Tato třída je udílena poddůstojníkům

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Order of Air Merit na anglické Wikipedii.

  1. Ley numero 3351 de 1952 que creo la Orden del Merito Aereo Merit
  2. a b c d La Orden del Merito Aereo Dostupné online
  3. Director General CESAC recibe la condecoración Orden Al Mérito Aéreo para Oficiales Generales - Cuerpo Especializado en Seguridad Aeroportuaria y la Aviación Civil. cesac.mil.do [online]. 2021-02-18 [cit. 2024-07-22]. Dostupné online. (španělsky) 
  4. Reconocimiento de la Fuerza Aérea de República Dominicana por la cooperación bilateral. Fuerza Aérea Colombiana [online]. [cit. 2024-07-22]. Dostupné online. (španělsky) 
  5. Art. 16 of the Law number 3351 of the year 1952
  6. a b Medals of the Dominican Republic (IEPE). web.archive.org [online]. 2007-09-30 [cit. 2021-04-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-09-30.