Lenka Zogatová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Lenka Zogatová
Rodné jménoLenka Sikorová
Narození8. června 1956
Jablunkov
Úmrtí1. prosince 2014 (ve věku 58 let)
Brno
Povolánívědkyně, dramaturgyně, herečka a zpěvačka
ChoťJindřich Zogata (1980–1984)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lenka Zogatová (8. června 1956 Jablunkov1. prosince 2014 Brno)[1] [2] byla česká hudební manažerka, organizátorka kulturního dění (zčásti v undergroundu), herečka a divadelní historička působící v Brně. Zasloužila se o vznik a působení řady významných kapel brněnské alternativní hudební scény a byla organizátorkou neoficiálních koncertů v době totality.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Jablunkově. Z téhož kraje pocházel její první manžel, básník Jindřich Zogata. Její působení je spjato zejména s brněnskou hudební scénou 80. let 20. století, kdy jako pracovnice OKVS v brněnských Husovicích pořádala koncerty v hudebním klubu Musilka a zaštiťovala alternativní kapely, často takové, které by jinak vystupovat nemohly. V její péči působili hudebníci a skupiny jako Dunaj, Iva Bittová a Pavel Fajt, E, Ještě jsme se nedohodli, v pozdějších letech pak spolupracovala např. s uskupeními Čokovoko, Midi lidi a další. V 80. letech pořádala souběžně s tímto oficiálním působením také koncerty bez úředního souhlasu. Sem patřil např. tajný koncert zpěvačky Nico (pořádaný ve spolupráci s Milošem Čuříkem) v hostinci v Kníničkách 3. 10. 1985 nebo koncert americké skupiny Swans v r. 1986.

V 90. letech pracovala jako dramaturgyně nově otevřeného Českého centra v Bratislavě, v roce 2012 se tam pak vrátila jako ředitelka. Mezitím vystudovala na FF MU obor Teorie a dějiny divadla. Studium ukončila r. 2007 diplomovou prací Divadlo Ochotnický kroužek v kontextu nezávislé kultury 80. let v Brně, která se později stala základem rozsáhlé publikace Ochotnický kroužek (2015). Na počátku 21. století pak Zogatová patřila mezi první propagátory žánru poetry slam v Česku.

Jako herečka se uplatnila v 80. letech v Pitínského inscenaci Ochotnického kroužku Ananas, později pak v satirickém kabaretu Loutkové divadlo Československo a také v menších rolích ve filmech Protektor, Polski film, Alois Nebel a Rozkoš.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Ochotnický kroužek. Ed. Andrea Jochmanová a Štěpán Rusín. JAMU: Brno 2015. 647 s.
  • Výběrové příbuznosti. In: Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity. Q, Řada teatrologická. 2007, č. 56, s. [161]–173. Dostupné online

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KLUSÁK, Pavel. Odešla Lenka Zogatová, punkerka s mateřským srdcem. Lidové noviny [online]. 2014-12-03. Dostupné online. 
  2. SOUKUPOVÁ, Jana. Zemřela Lenka Zogatová. Bez ní by v Brně nebyla Nico ani hudební obrození. iDNES.cz [online]. 2014-12-02. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]