Přeskočit na obsah

Le Bourget (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Le Bourget (stanice metra v Paříži)
StátFrancie
MěstoLe Bourget
Linky16
17
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Le Bourget je plánovaná stanice pro linky 16 a 17 v síti Grand Paris Express, která se bude nacházet ve městě Le Bourget v departementu Seine-Saint-Denis.

Přestupní stanice Le Bourget bude sloužit lince 16 a lince 17, která povede na letiště Charlese de Gaulla. Stanice metra, která se nachází v trojúhelníku tvořeném RER B, Grande Ceinture a avenue de la Division-Leclerc, bude mít čtyři koleje, dvě pro linku 16 a dvě pro linku 17. Nástupiště se budou nacházet v hloubce 22,5 m.

Návrh stanice byl svěřen Elizabeth de Portzamparc. Ve spolupráci s architektkou navrhl dánský umělec Jeppe Hein pro stanici umělecké dílo.

Na nádraží bude také freska od Philippine Joyeux na nástupištích linky 16 a freska od Ronalda Curchoda na nástupištích linky 17.

Přípravné práce (demolice, přeložky inženýrských sítí) byly zahájeny v prosinci 2016.

Stavební práce na stanici byly oficiálně zahájeny 13. a 14. října 2018.

Stavbu stanice vede skupina Egis Rail / Tractebel. Stavební práce na stanici byly zadány konsorciu složenému z firem Eiffage Génie Civil, Razel Bec, Eiffage Rail, TSO a TSO Caténaires. Zprovoznění stanice je plánováno na rok 2026.

Po v dubnu 2018 byly zahájeny stavební práce na stanici výstavbou membránových stěn podzemní části stanice. Tato hlavní etapa projektu byla ukončena v druhé polovině roku 2019, kdy byly zahájeny výkopové práce.

Prodloužení linky 7 z La Courneuve – 8 Mai 1945 do stanice Le Bourget je zahrnuto do hlavního plánu pro region Île-de-France přijatého regionální radou Île-de-France dne 18. října 2013 a schváleno výnosem po doporučení Státní rady dne 27. prosince 2013. Podle tohoto plánu se počítá s uvedením do provozu před rokem 2030.

V plánech hlavního rozvoje regionu do roku 2040 je rozšíření s pokračování ke konečné stanici u radnice v Drancy.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Le Bourget (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]