Ladislav Eugen Petrovits

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ladislav Eugen Petrovits
Narození25. ledna 1839
Vídeň
Úmrtí1. dubna 1907 (ve věku 68 let)
Vídeň
Povolánímalíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ladislav Eugen Petrovits (srbsky Еуген Ладислав Петровић, 21. ledna 1839, Vídeň, Rakousko1. dubna 1907, Vídeň) byl rakouský malíř a ilustrátor srbského původu.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Byl synem srbského sochaře Dmitrije Petroviče. Přestože jeho rodina chtěla, aby se i on věnoval sochařskému řemeslu, Ladislav byl proti a pod vlivem divadelního malíře Carla Brioschiho se stal malířem. V letech 1857–1861[1] vystudoval malířství na Akademii výtvarných umění ve Vídni u Frazne Steinfelda a Alberta Zimmermanna. Byl členem klubu akvarelistů při Společnosti vídeňských výtvarných umělců.

Ilustroval řadu knih; svá díla dodával do časopisů Illustrierte Zeitung a L'Illustration. Od roku 1859 se účastnil různých výstav, které byly orientovány na malbu města a krajiny. Petrovits také na žádost města Olomouce namaloval třímetrový panoramatický obraz města před tím, než jeho vedení rozhodlo o zbourání tereziánských hradeb v samotném závěru 19. století. Kromě toho Petrovits namaloval řadu obrazů, které dokládaly život v Olomouci v téže době a byly využity v knize Olomouc v roce 1894.

Ve svých obrazech zachytil také řadu dalších měst na území Rakouska a Itálie. Věnoval se rovněž malbám a kresbám zátiší i žánrovým výjevům ze života měšťanů.

Úmrtí a hrob[editovat | editovat zdroj]

Zemřel ve Vídni a byl pohřben na vídeňském Ústředním hřbitově. Jeho portrétní bustu na hrob vytvořil Anton Brenek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZATLOUKAL, Pavel. Meditace o architektuře. [s.l.]: Arbor vitae, 2016. ISBN 978-80-7467-100-5. S. 305. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]