Lázeňský park Jastrzębie-Zdrój

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lázeňský park Jastrzębie-Zdrój
Funkceměstský veřejný park
LokalitaJastrzębie-Zdrój, Slezské vojvodství, PolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lázeňský park Jastrzębie-Zdrój, polsky Park Zdrojowy Im. Dr. Mikołaja Witczaka nebo Park Zdrojowy Jastrzębie-Zdrój, je park, který se nachází ve čtvrti Zdrój ve městě a městském okrese Jastrzębie-Zdrój ve Slezském vojvodství v jižním Polsku. Park je památkově chráněn.

Historie parku[editovat | editovat zdroj]

Lázeňský park Jastrzębie-Zdrój byl původně ústředním místem zdejších lázní, vzniklých ve 2. polovině 19. století. Park byl založen v roce 1861 v místním dubo-habrovém lese a v jeho okolí byla postavena většina lázeňských budov. Po druhé světové válce prošel park výraznou přestavbou v duchu socialistického realismu. Při slavnostním znovuotevření v červenci 1955 byl park přejmenován na Park Przyjaźni Polsko-Radzieckiej (česky Park polsko-sovětského přátelství), což připomíná místní kamenný obelisk. V červnu 1991 byl park přejmenován na Park Zdrojowy Im. Dr. Mikołaja Witczaka. Podle plochy parku 18 ha je to největší park ve městě a jeden z největších parků ve Slezském vojvodství. V průběhu let bylo v parku vysazeno mnoho cizokrajných stromů, např. zerav západní (Thuja occidentalis) z Ameriky, cypřišek hrachonosný (Chamaecyparis pisifera) z Asie, cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana) z Ameriky, douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii) z Ameriky, borovice vejmutovka (Pinus strobus) z Ameriky, kaštanovník setý (Castanea sativa Mill.) z jižní Evropy, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) z Asie a maklura oranžová (Maclura pomifera) z Ameriky. Hojně rozšířené jsou zde také místní habry a břízy. Většina historických budov v parku byla renovována, avšak některé zanikly.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

V parku je také krátká naučná stezka. Park je celoročně volně přístupný.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Co stojí za to vidět - Oficiální stránky města Jastrzębie-Zdrój. www.jastrzebie.pl [online]. [cit. 2022-02-22]. Dostupné online. 
  2. Park Zdrojowy im. M. Witczaka w Jastrzębiu-Zdroju - Platforma e-Usług Kulturalnych. www.peuk.fiiz.pl [online]. [cit. 2022-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-02-22. 
  3. Park Zdrojowy w Jastrzębiu-Zdroju im. dra Mikołaja Witczaka to publiczny park miejski położony w dzielnicy Zdrój pomiędzy ulicami 1 Maja i Witczaka. Pierwotnie. - ppt pobierz. slideplayer.pl [online]. [cit. 2022-02-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]