Kuti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kuti
Pohled na jezero Kuti
Pohled na jezero Kuti
Poloha
SvětadílEvropa
StátyChorvatskoChorvatsko Chorvatsko (Dubrovnicko-neretvanská župa, opčina Zažablje)
Kuti
Kuti
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha1,3 km²
Délka2,4 km
Šířka0,9 km
Max. hloubka4,6 m
Prům. hloubka1,3 m
Ostatní
Nadm. výška−4 m n. m.
Pobřeží6,7 km
PřístupnáAno
SídlaBadžula (Soče, Kuti), Zavala (Prevoznik)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kuti nebo též Đuvelek je přírodní kryptodepresní naplaveninové jezero v Chorvatsku. Nachází se v údolí řeky Neretvy, v Dubrovnicko-neretvanské župě, na území opčiny Zažablje. Bylo pojmenováno podle osady Kuti, která u jezera leží a je součástí nedaleké vesnice Badžula. Východně od jezera se rozprostírá pohoří Žaba, 2 km jihozápadně od jezera se nachází Jaderské moře. Severně od jezera a kolem něj se rozprostírají mokřady. Průměrná hloubka je 1,3 m, nejvyšší zaznamenaná hloubka je 4,6 m.

Jezero Kuti je napájeno vodou z několika pramenů na východním pobřeží. S řekou Neretvou je spojeno pomocí řek Crna rijeka a Mislina. Jezero je rovněž ovlivňováno přílivy Jaderského moře. V létě je hladina vody v jezeře nízká a objevuje se v něm dočasný ostrůvek, který s opětovným zvýšením hladiny zmizí.

Dne 20. července 2020 bylo jezero Kuti chorvatskou vládou vyhlášeno jako chráněná přírodní oblast a ornitologická rezervace. Tato rezervace zahrnuje jezero Kuti a mokřady kolem něj. V oblasti se nachází rozsáhlé hnízdiště mokřadních ptáků a je důležitá pro zachování jejich hnízdící populace, včetně přežití ptáků, kteří přes oblast kolem jezera v zimě migrují.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kuti (jezero) na chorvatské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]