Kuta (Bali)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kuta (Indonésie))
Kuta
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška8 m n. m.
StátIndonésieIndonésie Indonésie
Kuta
Kuta
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kuta je město na indonéském ostrově Bali jižně od hlavního města ostrova Denpasar. Je bývalou rybářskou vesnicí a je jedním z prvních měst na Bali, které mělo významný rozvoj díky turistice a její plážový resort je jednou z hlavních turistických destinací Indonésie. Je mezinárodně známá díky své dlouhé písčité pláži, různorodému ubytování, mnoha restauracím a barům. Většina návštěvníků pochází z Austrálie. Kuta byla místem bombových útoků z roku 2002 na Bali a bombových útoků na Bali v roce 2005. Provinční vláda na Bali zaujala stanovisko, že zachování balijské kultury, přírodních zdrojů a volně žijících živočichů má zásadní význam pro rozvoj ostrova.

Buddhistický chrám Viharaya Dharmayana
Kostel svatého Františka

Cestovní ruch[editovat | editovat zdroj]

Kuta je známá kilometry dlouhými širokými písečnými plážemi, které z ní udělaly centrum masové turistiky ze západních zemí. Písečná pláž v Kutě je ideálním místem pro surfování v díky silnému příboji, kvůli kterému zde jsou ale omezené možnosti pro plavání. Dominantami města jsou především hotely, obchody v turistickém stylu a mnoho nočních klubů. Proto Kuta, v průběhu posledních několika let získala "západní" ráz, a to zejména v blízkosti hlavní obchodní ulice Jalan Legian. Většina turistů pochází z Austrálie, Indonésie, Německa, Japonska, Číny, Nizozemí, Indie a Malajsie.[1] Mezinárodní letiště na Bali Denpasar Ngurah Rai International Airport se nachází bezprostřední blízkosti Kuty, jižně od města.

Bombové útoky[editovat | editovat zdroj]

Dne 12. října 2002 se Kuta stala terčem teroristického útoku ze strany islámských extremistů. Útok způsobila výbušnina v autě, zcela zničeny byly dva noční kluby a zahynulo celkem 202 lidí, převážně Australané.[2] V ulici Jalan Legian je velký pomník se jmény obětí teroristického útoku. Naproti se nachází parkoviště. Zde stál jeden ze dvou zničených nočních klubů, který již nebyl znovu postaven. V důsledku teroristického útoku se cestovní ruch na Bali zhroutil a zcela se již nikdy nezotavil.

Dne 1. října 2005 otřásl městem otřásl další teroristický útok s 26 mrtvými.[3] Výbušnina explodovala v restauraci na populární nákupní míli v Matahari Department store. Další výbuchy byly téměř ve stejnou dobu ve dvou plážových restauracích, přibližně 15 kilometrů vzdáleném Jimbaranu.

Významné památky[editovat | editovat zdroj]

Jednou z mála architektonických památek v Kutě, která byla založena v roce 1876, je v čínském stylu  postavený buddhistický chrám v Viharaya Dharmayana, jeden z pěti buddhistických chrámů na Bali.[4] V roce 1982 jej navštívil dalajláma. Obyvatelé Bali jsou pouze 0,6% buddhisté, kteří jsou především Číňané a žijí již delší dobu na Bali. Proto na chrám je na rozdíl od většiny ostatních buddhistických chrámů v Indonésii postaven v barevně čínském stylu, kde převládají červené a žluté barvy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kuta na německé Wikipedii.

  1. The Bali Times  » Blog Archive  » Bali Spends Rp2.5 Billion on Tourism. www.thebalitimes.com [online]. [cit. 2018-11-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Pumové útoky na Bali si vyžádaly 202 mrtvých. ČT24. Dostupné online [cit. 2018-11-15]. 
  3. Výbuchy bomb na Bali si vyžádaly až 26 mrtvých. Novinky.cz. Dostupné online [cit. 2018-11-15]. 
  4. Vihara Dharmayana Temple – The Only Buddhist Temple in Kuta | Bali Kura-Kura Guide. blog.kura2guide.com [online]. [cit. 2018-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-01-19. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]