Denpasar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Denpasar
Památník Bajra Sandhí
Památník Bajra Sandhí
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška4 m n. m.
StátIndonésieIndonésie Indonésie
provincieBali
Denpasar
Denpasar
Denpasar
Denpasar
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha123,98 km²
Počet obyvatel834 881 (2012)
Hustota zalidnění6 734 obyv./km²
Správa
StarostaI.B. Rai Dharmawijaya Mantra
Vznik1788
Oficiální webwww.denpasarkota.go.id
Označení vozidelDK
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Denpasar je největším a hlavním městem indonéského ostrova Bali, současně má status hlavního města provincie Bali, jedné ze 33 indonéských provincií. V roce 2010 měl oficiálně 788 445 obyvatel.

Nedaleké mezinárodní letiště Ngurah Rai je třetím nejvytíženějším letištěm v zemi, nachází se však u letoviska Kuta, nikoli přímo v Denpasaru, jak je často mylně uváděno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Denpasar byl hlavním městem království Badung. To si podmanilo Nizozemsko během nizozemské intervence na Bali v roce 1906. Královský palác byl vyrabován a zbourán Nizozemci, přičemž představitelé královské dynastie při této události spolu s mnoha zástupci balijské šlechty spáchali hromadnou rituální sebevraždu (tzv. puputan). Na památku této události je na dnešním centrálním náměstí, nesoucím název „Taman Puputan“, socha Puputan z roku 1906.

Denpasar nakonec zůstalo správním centrem regentství Badung, a v roce 1958 se dokonce stalo sídlem vlády pro provincii Bali. Poté, co se stal Denpasar centrem vlády pro Level II a Level I Badung, Bali zaznamenala prudký růst jak z hlediska fyzických a ekonomických, tak i sociálních a kulturních práv.

Infrastruktura[editovat | editovat zdroj]

Město je obsluhováno mezinárodním letištěm Ngurah Rai, na které stále přilétají letadla s turisty a nachází se nedaleko města. Letiště slouží však i k obchodním účelům. Ve městě funguje i městská doprava, která je ale kvůli častým zácpám neefektivní.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Denpasar na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]