Krnov (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Krnov
Základní informace
Slohrenesance
ArchitektiHanuš Ennych z Ennychu
Jan Kryštof Fabich
Výstavba16. století
Přestavba18. století
StavebníkJiří Braniborsko-Ansbašský
Další majiteléHohenzollernové
Lichtenštejnové
Současný majitelZLT a.s.
Poloha
AdresaKrnov, ČeskoČesko Česko
UliceZámecké náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky35808/8-19 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Krnov se nachází v centru města Krnova na severu Moravskoslezského kraje, nedaleko hranic s Polskem. Interiér zámku není veřejnosti běžně přístupný, ale v jeho prostorách se nachází kavárna a restaurace. Nádvoří je volně přístupné a slouží jako prostor pro veřejnost.[1] Zámek je zapsán na seznam nemovitých památek České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První kamenný zámek vznikl na začátku šestnáctého století. Původně zde stála dřevěná stavba z éry Přemyslovců. Až v první polovině 16. století kníže Jiří Hohenzollern, který koupil Krnovské knížectví, nechal původní zámek zbourat a vystavěl nový, inspirovaný severskou renesancí.[2] Stavba probíhala mezi lety 1531 a 1535, částečně ji financovali i krnovští měšťané.[3]

Historie zámku byla silně ovlivněna třicetiletou válkou. V roce 1620 jej navštívil český král Fridrich Falcký.[2] Za války byl zámek vyrabován jak švédskými, tak i dánskými vojsky.[4] Hohenzollernové zde sídlili až do roku 1622, kdy byl zámek v rámci pobělohorských konfiskací zabaven, a pak jej společně s celým knížectvím odkoupil Karel I. z Lichtenštejna.[5] Rod Lichtenštejnů jej poté vlastnil až do konce druhé světové války.

Na jaře roku 1779 postihl Krnov velký požár, který zachvátil i zámek. Už v létě téhož roku byla započata obnova objektu. Přestavba podle návrhů architekta Jana Kryštofa Fabicha probíhala až do 18. století.[2]

V roce 1945 byl zámek rodu Lichtenštejnů zabaven. Dále byl používán pro administrativní účely, sídlil zde Lesní závod Krnov.[3] V roce 2022 prošlo nádvoří zámku významnou proměnou. Prostranství bylo znovu vydlážděno a přestalo se využívat jako parkoviště.[1] Rekonstrukce také umožnila propojení areálu zámku s okolními ulicemi a novou Zahradou smyslů, která vznikla v areálu bývalé textilky.[6] Byly též obnoveny trávníky a opravena jižní část nádvoří.

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Vstup do zámku

Zámek se nachází v historickém jádru Krnova na Zámeckém náměstí. Je součástí městského opevnění. Je opevněn ze všech stran, tedy i směrem k centru města. Na nádvoří se vstupuje branou z náměstí. Samotný zámek tvoří dvoupatrová hlavní budova, na kterou navazuje krátké jednopatrové křídlo.[7] Mezi sebou uzavírají nádvoří nepravidelného půdorysu. Nádvoří zdobí arkádová chodba s bohatou sgrafitovou výzdobou, která byla v roce 1964 zrestaurována.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Revitalizace veřejného prostoru zámek Krnov [online]. msstavby.cz, 2022-08-18 [cit. 2024-01-18]. Dostupné online. 
  2. a b c Historie zámku [online]. zamekkrnov.cz [cit. 2024-01-18]. Dostupné online. 
  3. a b Zámek: Krnov [online]. infokrnov.cz [cit. 2024-01-18]. Dostupné online. 
  4. Z historie krnovských bran a hradeb [online]. mikskrnov.cz [cit. 2024-01-18]. Dostupné online. 
  5. Krnov - zámek [online]. Historický spolek Liechtenstein [cit. 2024-01-18]. Dostupné online. 
  6. Zahrada smyslů, Krnov [online]. msstavby.cz, 2022-08-16 [cit. 2024-01-18]. Dostupné online. 
  7. Zámek Krnov [online]. pamatkovykatalog.cz [cit. 2024-01-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]