Kotel (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kotel
Rozhledna od jihozápadu
Rozhledna od jihozápadu
Základní informace
Konstrukcekovová
Kóta paty575 m n. m.
Rok vzniku2014
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby28,0 m
Stavpřístupná
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kotel je rozhledna na stejnojmenném vrchu na kótě 575 m n. m. cca 2 km jihozápadně od vesnice Kamenný Újezd (okres Rokycany).

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1895 postavila rokycanská pobočka Klubu českých turistů na vrcholu kopce Kotel šestipatrovou dřevěnou rozhlednu. Už roku 1909 však musela být vzhledem ke svému špatnému stavu stržena. O sto let později, v roce 2009, inicioval Klub Svobodných demokratů v Rokycanech jednání o stavbě rozhledny nové. Studii rozhledny vypracovala Eva Králová, která na konečném projektu spolupracovala s architektem Václavem Hatlmanem. V roce 2011 bylo vydáno stavební povolení. Rok nato byla vyhlášena veřejná sbírka, která přinesla 72 000 Kč. Roku 2013 získal investor, město Rokycany, dotaci z regionálního operačního programu (ROP). Ta činila 85 % nákladů na stavbu, které dosáhly částky přibližně 6 miliónů korun. Rozhledna byla slavnostně otevřena v květnu 2014.[1]

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Za dobrého počasí umožňuje kruhový rozhled spatřit vrcholy Brd, Krušných hor, Šumavy, Českého středohoří a Českého lesa.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Modrá turistická značka spojující Rokycany a Kamenný Újezd prochází rozcestníkem "Kotel odbočka k rozhledně", odkud je rozhledna vzdálena 300 metrů. Silnice mezi Rokycany a Veselou tuto značku protíná. Na místě je parkoviště, odkud je cesta na rozhlednu podstatně kratší.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]