Kostel svatých Archandělů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatých Archandělů
Místo
StátRumunskoRumunsko Rumunsko
Souřadnice
Map
Další informace
AdresaRogoz, RumunskoRumunsko Rumunsko
Kód památkyMM-II-m-A-04618
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatých Archandělů (rumunsky Biserica de lemn Sf. Arhangheli) je jedním z osmi dřevěných kostelů v Maramureši v Rumunsku, které byly v prosinci 1999 zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. Stavba se nachází ve vesnici Rogoz v údolí řeky Lăpuș v hornaté oblasti severního Sedmihradska.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven v roce 1633, což nepřímo potvrzuje nápis u vchodu informující návštěvníky o tatarském nájezdu v roce 1661. Kostel přežil i poslední tatarský vpád v roce 1717, o čemž vypovídá nástěnný nápis, který zmiňuje děsivý rok 1717 z doby Tatarů. V roce 1883 byl přenesen ze Suciu de Sus do centra obce Rogoz na místo stávajícího kostela svaté Paraskevy z roku 1701. V roce 1834 byla zvětšena velikost oken v lodi. V letech 1960-1961 proběhla rozsáhlá rekonstrukce stavby a byly obnoveny podlahy.[1][2]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kostel je roubená stavba postavená z trámů, které jsou k sobě spojeny bez použití kovových hřebíků. Dřevěné stěny spočívají na soklu z kamenných kvádrů a oblázků. Dřevo je jilmové a podle tradice pochází všechno toto dřevo ze dvou mohutných stromů z kopce Dealul Popii.[2] Střecha je z dřevěných šindelů s velmi širokými přesahujícími okapy, které chrání stěny před deštěm a sněhem. Na západní straně se nachází věž, což je obvyklé umístění u dřevěných kostelů v Maramureši.[1] Věž je ukončena jehlou se čtyřmi nárožními jehlany, vše obložené šindelem. Kostel má sedlovou šindelovou střechu.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Loď je úzká obdélníková na východním konci se rozšiřuje do sedmibokého kněžiště. Kostel má polygonální pronaos s přístupem z jižní strany. Stavba kombinuje pravoslavné tradice s gotickými vlivy. V interiéru i exteriéru jsou vyřezávané dřevěné architektonické detaily včetně zdobení provazcem a rozetami. V lodi jsou dvě okna, za oltářem je malé kruhové okno, kterým od 1. do 15. srpna pronikají sluneční paprsky po dobu 30 minut.[2]

Všechny vnitřní stěny jsou vyzdobené freskami v jasných barvách, jejichž autory jsou Nicholas Mann a Radu Munteanu z vesnice Ungureni, kteří vytvořili nástěnné malby také pro kostel v Deseşti a další v oblasti Lăpuş.[3] Jednotlivé výjevy jsou napsány cyrilicí. V roce 1834 byly fresky částečně obnoveny, strop a loď byly přemalovány neznámým umělcem.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Church of the Holy Archangels, Rogoz na anglické Wikipedii a Holzkirche von Rogoz na německé Wikipedii.

  1. a b CENTRE. Wooden Churches of Maramureş. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2022-03-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d Biserica "Sf. Arhangheli" (Rogoz) - UNESCO. www.maramures.djc.ro [online]. [cit. 2022-03-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-07-05. 
  3. Travel to Maramures [online]. [cit. 2022-03-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]