Kostel svatého Martina (Nový Svět)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Martina
Kostel
Kostel
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecBorová Lada
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézečeskobudějovická
Vikariátprachatický
FarnostNové Hutě
ZasvěceníMartin z Tours
Zánik1976
Architektonický popis
ArchitektJ. Binder
Stavební slohpozdní baroko
Výstavba1796–1797
Specifikace
Délka18,8 m
Šířka9,15 m
Výška12 m
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Martina byl římskokatolický farní kostel v Novém Světě, části obce Borová Lada v okrese Prachatice, patřící do farnosti Nové Hutě. Přečkal první poválečnou vlnu ničení církevních staveb, ale byl nesmyslně zbořen roku 1976 i s přilehlým hřbitovem, který sloužil i obyvatelům bývalých osad Borová Lada, Černá Lada, Hrabětická Lada, Paseky, Pravětínská Lada, Švajglova Lada, Svinná Lada, Šindlov, Zahrádky a Zelená Hora.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V Novém Světě (Neugebäu) byla zřízena v roce 1788 lokálie u původní dřevěné kaple sv. Ducha z roku 1787. Od stejného roku začínají i matriky pokřtěných a oddaných, matriky pohřbených začínají od roku 1789. V roce 1855 byla lokalie přeměněná na farnost. Kostel byl postaven v letech 1796–1797 jako lokální v době reforem císaře Josefa II. z prostředků Náboženského fondu a po celou dobu své existence byl zvelebován z darů věřících. V této farnosti byla zřízena 1904 expozitura Nové Hutě s kostelem Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, při které byly od roku 1905 vedeny i vlastní matriky. V letech 1940–1945 byla farnost spravována z Pasova. V padesátých letech byla farnost přenesena z Nového Světa do Nových Hutí.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní obdélná stavba o rozměrech 18,5 x 9,15 metrů s trojboce ukončeným presbytářem o rozměrech 9,15 x 5,4 m o výšce asi 12 metrů byla zakončena nízkou dřevěnou věží se 4 zvony. Sedlová střecha byla pokryta šindelem, uvnitř byl kostel zařízen jednoduše.

Památník na hřbitově

Obnova hřbitova[editovat | editovat zdroj]

Po znovupostavení kaple sv. Anny s křížovou cestou v Borových Ladech v roce 2006 byla ve spolupráci s německými rodáky provedena pietní úprava prostoru hřbitova. Zbytek hřbitovních křížů a pomníčků, které byly v minulosti vyvráceny a vyhrnuty mimo plochu hřbitova, byl vyproštěn ze země a po očištění znovu rozmístěn v části hřbitova. Byla vyměněna ohradní zeď hřbitova a zřízen přístupový chodník. Uprostřed hřbitova byl vztyčen dřevěný kříž. U vchodu byl zřízen kamenný památník se seznamem osad, jejichž zemřelí jsou zde pochováni. Byl opraven i pomník padlých z 1. světové války. Znovuvysvěcení se uskutečnilo 25. října 2008.



Úprava prostoru bývalého kostela[editovat | editovat zdroj]

Plastika

V roce 2010 bylo v úpravách pokračováno pietní úpravou prostoru bývalého kostela spočívající v pokusu o nalezení zbytků základů obvodového zdiva a původní kamenné dlažby pod zplanýrovaným povrchem. V prostoru presbytáře byl umístěn kamenný oblouk se skleněnou plastikou zobrazující sv. Martina a kamenný stůl symbolizující hlavní oltář. V prostoru lodi byly symbolicky umístěny dvě kamenné lavice. Slavnostní posvěcení místa bývalého kostela proběhlo 14. srpna 2010. Zahraničním partnerem projektu byla bavorská obec Philippsreut.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]