Konpeitó

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konpeitó
Základní informace
Místo původuJaponsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Konpeitó (japonsky こんぺいとう, 金平糖) je japonská barevná sladkost kulovitého tvaru s různými hrbolky vyrobená z cukru a ochucené vody.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Vlastní slovo konpeitó vychází z portugalského confeito, což znamená sladkosti.[1]

Podobný druh sladkostí byl v první polovině 16. století dovezen z Portugalska na ostrov Kjúšú, kde si ho místní rychle oblíbili. Až do období Meidži však šlo o pochutiny určené hlavně pro bohaté rodiny, protože cukr byl až do 19. století, kdy posílil obchod s kontinentem, v Japonsku drahý. Zatímco se konpeitó postupně stávaly dostupné pro běžné lidi, vystřídala je u vyšších vrstev čokoláda.[2]

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Konpeitó se vyrábí rozmícháním krystalického cukru v malém množství vody, aby vznikla hustá tekutina s konzistencí medu. Potom se do směsi vmíchá mák (dnes často nahrazovaný dalším cukrem) a směs sacharózy. Při stálém pomalém míchání pak směs postupně vytváří hrudky, to už jsou hotové bonbony.

Konpeitó se vyrábějí různých barev, tvarů a také příchutí. Existují například varianty s chutí různých alkoholických nápojů, jako je saké, švestkové víno nebo whisky. Některé jsou barevné nebo mají uprostřed skořici.[1]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Cukr pro vojáky[editovat | editovat zdroj]

Původně císařské armáda vybavovala své vojáky sušenými nudlemi s přidaným rýžovým cukrem, aby rychleji doplnili energii, ale postupně byly sladké nudle nahrazeny bonbony. Ty byly nejprve obyčejné bílé, ale to se nesetkalo s nadšením u vojáků vyslaných na Sibiř, kterým bílé hrudky připomínaly led. Proto armáda přistoupila k používání pěti jasně definovaných barev bonbonů: žluté, modré, fialové, růžové a zelené. Barvy se postupně upravovaly a dnes obsahují japonské vojenské balíčky pro nouzová přistání také plechovku konpeitó, přičemž je definováno vyhláškou ministerstva, že každé 150gramové balení vojenských bonbonů má obsahovat 8 bílých, 3 červené, 2 žluté a 2 zelené bonbony.[3]

Náhražka cukru[editovat | editovat zdroj]

Hlavní surovinou pro výrobu těchto bonbónů je krystalový cukr. Proto některé podniky používají konpeitó jako zajímavou náhražku cukru a servírují sladkosti místo cukru k nápojům, nejčastěji k čaji.

Dárky[editovat | editovat zdroj]

Dříve bylo zvyklostí přinášet různé bonbony jako hikimomono (speciální typ dárku rozdávaný během slavností) císařské rodině. Od konce 19. století se mezi klasické bonbony začaly přidávat konpeitó.[4]

Postupně se z nich stal univerzální dárek vhodný pro slavnostní události a v současné době se konpeitó dávají ke svatbě, k narození dítěte, ale také při náboženských obřadech jako modlitební dárky.

Dětské písničky[editovat | editovat zdroj]

Konpeitó se často objevují jako předmět dětských počítacích písniček. Roli zde hrají hlavně jejich pestré barvy a tvary.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 金平糖 na japonské Wikipedii.

  1. a b 小項目事典,百科事典マイペディア,デジタル大辞泉プラス, 日本大百科全書(ニッポニカ),世界大百科事典 第2版,ブリタニカ国際大百科事典. 金平糖(こんぺいとう)とは? 意味や使い方. コトバンク [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. (japonsky) 
  2. [金平糖について] 由来 歴史 職人-緑寿庵清水-. www.konpeito.co.jp [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  3. 備蓄食糧の歴史とカンパンの由来|三立製菓カンパン. 三立製菓カンパン [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. (japonsky) 
  4. 金平糖とボンボニエール|農畜産業振興機構. 農畜産業振興機構 [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. (japonsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]