Keltská noc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Festival Keltská noc
Lokacekemp Žralok
Plumlov
StátČesko
Aktivní rokyod 2002
Webhttp://www.keltska-noc.cz/cs/

Keltská noc – Celtic Night je žánrově zaměřený dvoudenní festival tradiční keltské kultury. Festival se každoročně koná v Plumlově (okres Prostějov) v kempu Žralok.

Popis akce[editovat | editovat zdroj]

Keltská noc se konala poprvé v roce 2002 jako dva samostatné koncerty, jeden v Olomouci na Pevnůstce a druhý na Plumlovské přehradě na pláži U vrbiček. Tehdy tu vystupovala kapela z Dánska Comely Grace, irsko-australská skupina Gone Jones a také Tomáš Kočko s Orchestrem.[1]

Festival každoročně doplňuje celodenní doprovodný program jako například bojové ukázky skotského regimentu, keltská kovářská výrobu, ukázky pečení chleba, seminář keltské čarodějky, ukázky tradičního života keltů a keltská řemesla, výuku irských tanců, ohňová show, atd. Na pódiu festivalu Keltská noc se v nepřerušené sérii patnácti let představilo více než dvě stovky interpretů z Evropy i zámoří, jako například irští Sliotar z Dublinu, Los Paddys de la Pampas, rakouští Celtica Pipes Rock, Paddy Murphy, Irish Rose ze Slovenska, maďarští Selfish Murphy, skupina Bran, Poitín, Gwalarn, Tomáš Kočko a Orchestr, České srdce a spousta dalších.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Je to senzace, zve farář na Keltskou noc. Prostějovský deník. 2016-07-21. Dostupné online [cit. 2018-06-22]. 
  2. Na Keltské noci v Plumlově poprvé zahráli Wolfarian. Kapely si přijel poslechnout i Babiš. musicweb.cz. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-06-22.  Archivováno 22. 6. 2018 na Wayback Machine.
  3. Keltská noc 2017 je minulostí. Organizátoři už připravují další ročník | Olomoucký kraj. www.kr-olomoucky.cz [online]. [cit. 2018-06-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]