Přeskočit na obsah

Karel Vilgus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Vilgus
Karel Vilgus v roce 2011
Karel Vilgus v roce 2011
Narození2. prosince 1944 (79 let)
Ostrava
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Alma materVysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
Povolánígrafik, ilustrátor, typograf, fotograf
Manžel(ka)Hedvika Vilgusová
PříbuzníPetr Vilgus (syn)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karel Vilgus ( 2. prosince 1944 Ostrava) je český výtvarník, grafik, ilustrátor, typograf a fotograf. Žije a pracuje v Klánovicích.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

V letech 19631969 vystudoval obor knižní grafika na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Téměř celou svou kariéru (40 let) pracoval v Praze pro divadlo Semafor. K jeho nejznámějším realizacím patří publikace divadla ze 70. let 20. století, například grafická úprava programu obnovené premiéry hry Člověk z půdy z 11. ledna 1977, kterou ilustroval 48 perokresbami - figurálními ilustracemi, dále Jonáš a tingl tangl (Supraphon), Jonáš a Dr. Matrace (Nakladatelství Primus), a jiné. Je také autorem grafické úpravy obalů tří alb divadla Semafor 1959-1969 (Supraphon), Jonáš a tingl tangl (Supraphon), Jonáš a Dr. Matrace (Primus) a EP desky Elektrická puma.

Dále graficky zpracoval 20 svazků Encyklopedie Jiřího Suchého, vydané v nakladatelství Pražská imaginace v Praze v letech 1999–2005.

V letech 1980–1990 byl kurátorem výstavní síně divadla Semafor v pasáži Světozor. Kromě toho pracoval jako knižní grafik a typograf pro různá nakladatelství (zejména Albatros, Mladá fronta, Primus) i jiné vydavatele.[1]

Žije v Klánovicích, kde každoročně na památku své předčasně zemřelé manželky, grafičky Hedviky Vilgusové, organizuje sympozium Sochání pro Hedviku. Jeho syn MgA. Petr Vilgus PhD. je od srpna 2020 tajemníkem Klánovického úřadu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Karel Vilgus na Wikimedia Commons