Kanlaon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kanlaon

Vrchol2465 m n. m.
Prominence2430 m
SeznamyUltraprominentní hory
PoznámkaNejvyšší hora Negrosu
Poloha
SvětadílAsie
StátFilipínyFilipíny Filipíny
Souřadnice
Kanlaon
Kanlaon
Typstratovulkán
Erupce2016
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mapa

Kanlaon je nejvyšší hora ostrova Negros na Filipínách, vysoká 2465 m n. m. Je aktivním stratovulkánem, tvořícím součást pacifického Ohnivého kruhu. Od roku 1919 soptila osmadvacetkrát, naposledy v červnu 2016 (strombolská erupce), kdy byla kvůli množství žhavého popela v oblasti přerušena letecká doprava.[1] Při výbuchu v srpnu 1996 zahynuli na úbočí sopky tři horolezci. Sopečnou činnost monitoruje filipínský vulkanologický ústav PHIVOLCS.

Sopka se nachází 510 km jihovýchodně od filipínského hlavního města Manily, jejím vrcholem prochází hranice mezi provinciemi Negros Occidental a Negros Oriental. Základna sopečného kužele má průměr 30 km, nedaleko od ní leží město Canlaon City. V okolí byl zřízen přírodní park Mount Kanlaon Natural Park o rozloze 248,5 km². Kanlaon patří mezi ultraprominentní vrcholy, výstup se doporučuje jen zkušeným horolezcům. Na vrcholu se nachází protáhlá kaldera se dvěma krátery: Lugud je aktivní, Margaja Valley je vyplněno jezírkem. V Mambukalu byly zřízeny lázně, využívající místní horké prameny.

Sopka hrála významnou roli v původním domorodém náboženství, byla pojmenována podle nejvyššího boha Laona a konaly se zde každoroční rituály, které měly zajistit dobrou úrodu.

České turistické značení[editovat | editovat zdroj]

Na sopce Mt. Kanlaon bylo v roce 2016 zavedeno české turistické značení vedoucí z obce Guintubdan, vyznačené studenty Mendelovy univerzity v Brně. V roce 2017 byly přidány další nové trasy včetně trasy na vrchol.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]