Kailova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kailová
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Další majiteléAnna Eva Kaylová
Poloha
Adresapůvodní č.p.20, Praha 5 - Smíchov, ČeskoČesko Česko
UliceKartouzská
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kailová je zaniklá viniční usedlost v Praze 5-Smíchově v ulici Kartouzská. Stála v místech Ringhofferovy vily v bývalém továrním areálu.[1][2][pozn. 1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vinice byla založena Annou Evou Kaylovou, vdovou po právníku Lukáši Kaylovi. Anna Kaylová koupila od sousední usedlosti Zatlanky pole s částí Motolského potoka a na založeném vinohradu postavila usedlost. Později byl vlastníkem pozemků podle Tereziánského katastru Jan Leopold Keila.

Při válkách v polovině 18. století byla vinice poničena. V té době již tvořila pouze šestinu celkové výměry pozemku, zbytek byla pole. Velkou část vinice zničila také stavba nové silnice a práce v nedalekém kamenolomu.

Roku 1840 vlastnil usedlost Josef Rozkošný. Za jeho vlastnictví dvůr tvořily obytná a hospodářská budova a skleník. Roku 1847 se při velkém dešti rozvodnil Motolský potok a poblíž Kailové se několik osob utopilo.

Počátkem 90. let 19. století koupila pozemky rodina Ringhofferova pro stavbu továrny na stroje a vagony. Na místě usedlosti byla kolem roku 1906 postavena secesní vila čp. 20 podle návrhu architekta Osvalda Polívky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Ve skice CPO z roku 1840 je objekt s číslem popisným 20 zakreslen v místech budoucí Ringhofferovy vily, která nesla stejné č.p.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy: Císařské povinné otisky map stabilního katastru (CPO), evid. č. 7068-1, Smichow, mapováno 1840, mapový list č. II. Dostupné z WWW.
  2. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy: Císařské povinné otisky map stabilního katastru (CPO), evid. č. 7068-1, Smichow, mapováno 1840, skica. Dostupné z WWW.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8. S. 124-125.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Orientační plán Prahy a obcí sousedních. Mapový list č. 15. Vydáno v červnu 1911. Měřítko 1:5000. Reprodukce Unie v Praze. Nákladem obce pražské. Nakreslil Stavební úřad odbor II. Vlastník: Národní technické muzeum.