Kašna sv. Václava v Semilech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kašna sv. Václava v Semilech
Celkový pohled na kašnu sv. Václava
Celkový pohled na kašnu sv. Václava
Základní údaje
Pojmenováno poSvatý Václav
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kašna svatého Václava, někdy označovaná také jako Pramen svatého Václava či Studnice svatého Václava, je kamenná kašna v Semilech v okrese Semily v Libereckém kraji. Nachází se v Jílovické ulici, severovýchodně od kostela sv. Jana Křtitele. V roce 1964 byla zapsána do státního seznamu kulturních památek.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pramen byl v této lokalitě známý již od roku 1793. K stavební úpravě pramene došlo až roku 1857, kdy byla zřízena kamenná studna nákladem Petra Hýrka. Ta byla později upravena na malou kašnu, doplněna o schodiště usnadňující přístup k pramenu a o sochu svatého Václava – stalo se tak na náklady semilského obchodníka Václava Zákouckého roku 1894[2] (podle některých zdrojů až roku 1895).[3][4] Tak získala kašna vzhled, který, až na drobné opravy, zůstal nezměněn do současnosti.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Objekt kašny se nachází ve složitém svažujícím se terénu, do kterého je diagonálně zahloubeno 5,3 m dlouhé lóže obdélného půdorysu. To je ze tří stran vymezeno kamennými zdmi. Podélné (severní a jižní) stěny jsou tvořeny žulovým kvádrovým zdivem. Východní příčná stěna je vyzděna z masivních podlouhlých kvádrů na vrchu zakončených mohutným segmentovým obloukem s okosenou hranou zhotoveným z jednoho kusu žuly. Jižní stěna je vně rozšířena betonovou podélně dvakrát zalomenou opěrnou stěnou. I východní stěna je vně chráněna nízkou zídkou z kamenných kvádrů. Ze západní stěny je lóže přístupné po schodišti o čtyřech stupních. Dno lóže je vydlážděno příčně orientovanými žulovými kvádry. Podél příčné západní stěny je vystavěna kamenná terasa, do které je veprostřed zapuštěná předsazená čtyřboká kamenná vana s předsazeným oblounovým okrajem, která je naplňována vodou – proudí do ní z kovové trubky zasazené do soklu posazeného nad vanou na terase. Sokl je čtyřboký, přecházející do dvakrát se zužujícího osmibokého podstavce s gotizující reliéfní výzdobou – nahoře je zakončený pětibokým půlkruhovým útvarem s profilovanými vegetačními motivy. Na něm je posazena čtyřboká deska, na které je posazen čtyřboký sokl, veprostřed rozdělený vystupující římsou. Samotná socha sv. Václava je podživotní velikosti cca 140 cm vysoká a je orientovaná na západ. Sv. Václav je stylizován jako stojící mladší muž ve zbroji. Tvář je lemována kadeřemi hustých vlasů a vousů. Na hlavě má nasazenou typickou čtyřbokou svatováclavskou čapku. Přes ramena má přehozen dlouhý plášť. Postava je po levoboku opásána mečem. Pravá pozvednutá ruka drží přes splývající drapérii praporec, levá přidržuje o zem opřený gotický štít s motivem orlice.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Asi 100 metrů jihozápadně od kašny se v Jílovecké ulici nacházejí tři roubené domy č.p. 102,[5] č.p. 103,[5] č.p. 104,[5] které pocházejí z přelomu 18. a 19. století, jsou původní roubenou zástavbou města a jsou historicky cenné, také památkově chráněné.

Voda z kašny sv. Václava byla v minulosti pro svůj vysoký obsah železa považována za léčivou,[4] dnes však není kvalita vody monitorována a její konzumace je na vlastní nebezpečí, na což upozorňuje i zde umístěná cedulka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. kašna - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2024-03-26]. Dostupné online. 
  2. KESNER, Tomáš; HEDVIČÁK, Roman. Kulturní památky Semilska: obrazový seznam nemovitých kulturních památek. Semily: Město Semily, 2008. ISBN 978-80-254-2972-3.. S. s. 78. 
  3. NOSEK, Roman. pramen Studnice sv. Václava. Národní registr pramenů a studánek [online]. 27.2.2015 [cit. 25.3.2024]. Dostupné online. 
  4. a b ŠAFUS, Ivo. Pramen svatého Václava v Semilech. Cokoli v Okolí.cz [online]. 9.9.2017 [cit. 25.3.2024]. Dostupné online. 
  5. a b c dům - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2024-03-26]. Dostupné online.