Kýšovický vodopád

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kýšovický vodopád
Poloha
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kýšovický vodopád se nachází na jedné z přítokových větví, které sbírají vodu z okolních svahů, a sbíhají se dolů do údolí do Prunéřovského potoka. Samotný přítok vodopádu pramení nedaleko vesničky Kýšovice, která spadá pod obec Výsluní. K Prunéřovskému potoku voda urazí jen necelých čtyři sta metrů. Na tak krátké trase padá z převýšení sta metrů. Vodopád je tvořen na rulovém podloží a vytvořila několik kaskád, které jsou součástí Kýšovického vodopádu. Díky své celkové výšce se Kýšovický vodopád honosí titulem „Největší vodopád Krušných hor“.[1] Nejvyšší stupeň vodopádu má devět metrů. [2]

Hojnost toku vodopádu určuje kolik vody je v krajině. Ideální období pro návštěvu vodopádu v době dešťů nebo tání sněhu, kdy je vody v krajině dost a přes vodopád teče dostatek vody.[3] V době sucha přes vodopád teče jen slabý pramínek, nebo jsou skály zcela suché.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Vodopád se nachází v údolí Prunéřovského potoka. K vodopádu vede modrá turistická značka k rozcestníku Kýšovický vodopád odb. Od rozcestníku vede významová odbočka po pravém břehu Prunéřovského potoka až k vodopádu.

Pro trasu k vodopádu mohou posloužit následující výchozí body:

  • Hrad Hasištejn, kde lze zaparkovat a odkud vede k vodopádu modrá turistická značka (trasa cca 3,5 km).
  • Autobusová zastávka Místo, výchovný ústav. Odkud vede žlutá turistická značka k hradu Hasištejn, která navazuje na modrou turistickou značku (trasa cca 4 km).
  • Autobusová zastávka Kadaň, Prunéřov. Odkud vede modrá turistická značka (trasa cca 6 km).
  • Vlaková stanice je zastávka Kadaň – Prunéřov. Odkud vede modrá turistická značka (trasa cca 8 km).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. REDAKCE. Kýšovický vodopád - výlet k největšímu vodopádu Krušných hor | Ústecko [online]. 2022-02-12 [cit. 2022-07-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-08-14. 
  2. GREZLOVÁ, K. Otilie. Hornickou krajinou středního Krušnohoří. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Regia, 2019. 264 s. (Tajemné stezky). ISBN 978-80-87866-45-0. Kapitola Největší krušnohorský vodopád a údolí Prunéřovského potoka s Úbočím, s. 103–106. 
  3. Kýšovický vodopád – výlet k největšímu vodopádu Krušných hor. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]