Jurišićeva (Záhřeb)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jurišićeva
Umístění
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
MěstoZáhřeb
Poloha
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jurišićeva ulice (chorvatsky Jurišićeva ulica) se nachází v historickém centru Záhřebu, hlavního města Chorvatska. Táhne se od náměstí bána Jelačiće až k náměstí chorvatských velikánů. Je dlouhá cca 400 metrů. Pojmenována je podle Nikoly Jurišiće, tento název nebyl nikdy měněn.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla nejspíše v závěru 19. století (objevuje se na mapách třetího vojenského mapování) z původní stezky vedoucí z dnešního náměstí bána Jelačiće podle potoka Medveđaku.

I v 21. století se zde nacházela řada různých řemeslníků, kteří z mnoha jiných centrálních částí chorvatské metropole vymizeli.[2]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ulice má podobu (ve své západní části) pěší zóny. V části východní je poté možný automobilový provoz. Ze severní strany se nachází jedna řada stromů.

Ulicí vede rovněž tramvajová trať.

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Preimenovanje javnih prostora: Neke su ulice i više od 5 puta mijenjale ime. poslovni.hr [online]. [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. (chorvatsky) 
  2. Jurišićeva ulica posljednja utvrda zagrebačkih obrtnika. vecernji.hr [online]. [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. (chorvatsky)