Tomte

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jultomten)
Tomtar

Tomte (Švédsko), tomtenisse (Švédsko), či tonttu (Finsko) je vánoční skřítek. O Vánocích obchází buď sám, nebo ve společnosti dalších tomtar (vánočních skřítků) domácnosti a rozdává dárky z pytle pro děti i dospělé večer na Štědrý den. Tomte žije pod podlahou domu, v dírách ve zdi, nebo v dírách ve stodole. Proto je také jednou z tradic ve Skandinávii pokládat na Vánoce k podlahovým lištám maličká dekorativní dvířka (a další miniatury), která symbolizují, že v domě žije Tomte. Tomte má typicky podobu silnějšího starého vousatého skřítka s dlouhou špičatou čapkou v červené nebo tmavě zelené barvě a velmi často má také proužkované tričko s vestou. Tomte jezdí na kozách jménem Julbocker, nebo na sáňkách. Povahou je dobrosrdečný uličník. Podle skandinávských příběhů Tomte během roku spí, v zimě pečuje o zvířata[1] a je možné ho zahlédnout, jak třeba koulí jablíčka do lesa. Na Vánoce má hodně práce se sháněním a roznášením dárků, proto skandinávské děti chodí místo něj s rodiči do lesa donést jablka, nasbírané kaštany, nebo sušené ovoce pro lesní zvířata.[2] Když jsou děti starší, mohou starému Tomtemu pomoci obdarovávat na Vánoce druhé.

Tomteho mohou vidět pouze děti. Pokud bylo dítě hodné a uvidí Tomteho s lucerničkou, může si přát jakékoli jedno přání a Tomte mu ho splní. Tomte je ale velmi plachý, proto mu děti také mohou napsat dopis, co by si přály a dát mu ho ke škvíře, ke které se snadno dostane (k pootevřenému oknu, k miniaturním dvířkám připraveným pro Tomteho apod.) a odnese si ho. Pokud děti zlobily, bude mezi dárky zabalená syrová brambora, nebo uhlí.

Zjednodušeně by se dal skřítek popsat jako skandinávská verze Santa Clause nebo Ježíška, ovšem jeho historie sahá mnohem dále, a to až do doby před naším letopočtem. I když byla tato pohanská tradice zakázána církví i státem ve středověku, přetrvala jako švédská tradice v soukromí a v posléze opět získala na popularitě. V posledním století úspěšně konkuruje módním vlnám mířícím do Skandinávie ze západu. Do České republiky se Tomte dostal především díky marketingovému tahu obchodního domu Kik, který začal prodávat v roce 2017 před Vánoci figurky skřítků tomtar, ovšem figurky často zdobí české domácnosti bez hlubšího významu.

Jiné vánoční postavy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LINDGREN, Astrid; FORSSLUND, Karl Erik. Tomten and the Fox. [s.l.]: Putnam Publishing Group, U.S., 1997. 32 s. 
  2. LINDGRENOVÁ, Astrid. The Tomten. [s.l.]: [s.n.], 1960. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]