Juliane Koepckeová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juliane Koepckeová
Juliane Koepckeová (2019)
Juliane Koepckeová (2019)
Rodné jménoJuliane Margaret Beate Koepcke
Narození10. října 1954 (69 let)
Lima
Alma materMnichovská univerzita
Kielská univerzita
Colegio Alexander von Humboldt
Povolánízooložka, knihovnice, spisovatelka, bioložka a mammaloložka
ZaměstnavatelBavarian State Collection of Zoology
OceněníKříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo (2021)
ChoťErich Diller
RodičeHans-Wilhelm Koepcke a Maria Koepcke
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Juliane Margaret Beate Koepcke, provdaná Dillerová (* 10. října 1954 Lima) je peruánská zooložka německého původu, známá jako jediná osoba, která přežila havárii letu LANSA 508.

Její rodiče Hans-Wilhelm Koepcke a Maria Koepcke byli němečtí biologové, kteří se po druhé světové válce usadili v Peru a založili v pralese na řece Pachitea výzkumnou stanici Panguana. Na Štědrý den roku 1971 letěla sedmnáctiletá Juliane s matkou z Limy do města Pucallpa za otcem. Jejich letadlo se dostalo do bouřky a po zásahu bleskem se zřítilo z tříkilometrové výšky do džungle v provincii Puerto Inca. Z 92 osob na palubě přežila pád pouze Juliane, která byla připoutána k sedadlu. Utrpěla ovšem četné zlomeniny a otřes mozku a teprve když nabyla vědomí, rozhodla se dojít k nejbližším lidským sídlům: protože vyrostla v divočině a znala základní techniky přežití, vydala se po proudu nedalekého potoka. Cestu jí komplikovala krátkozrakost (při pádu se jí rozbily brýle), hlad i bolestivé abscesy způsobené štípnutím hmyzu. Po deseti dnech chůze se jí podařilo dorazit do tábora dřevorubců, odkud byla přepravena do nemocnice.

Po vyléčení z následků katastrofy Juliane studovala biologii na univerzitě v Kielu a na Mnichovské univerzitě a stala se přední odbornicí na tropické netopýry, pracuje ve Státní zoologické sbírce v Mnichově.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]