Josef Lavos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Lavos
Narození29. července 1807
Vídeň,
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí8. října 1848 (ve věku 41 let)
Vídeň,
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Povolánímalíř, grafik
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Vídeňský kapelník Josef Heinisch

Josef Lavos (29. července 1807 Vídeň; 8. října 1848 Vídeň) byl rakouský malíř a grafik - litograf maďarského původu.

Život a tvorba[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Vídni-Leopoldstadtu v rodině violisty Josefa Lavose,[1] později ředitele orchestru baletu Leopoldstadtského divadla. Vystudoval figurální malířství na Akademii výtvarných umění ve Vídni u prof. Karla Gsellhoffera.

Od roku 1828 se samostatně věnoval olejomalbě žánrové (venkované, romantické portréty s květinami nebo zvířaty), náboženské (svatá Kateřina, svatá Jana z Arku) a portrétní[2], také maloval miniatury a portréty prováděl v grafice technikou lithografie. Pracoval ve Svatoanenském dvoře (Sankt Annahof). V březnu roku 1848 se připojil k revolucionářům, přijal členství ve Vídeňské akademické legii. 8. října téhož roku spáchal sebevraždu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Svými pracemi je zastoupen ve sbírkách Rakouské národní galerie ve Vídni, v galerii Belvedere Uměleckohistorického muzea ve Vídni, v Albertině ve Vídni, v Moravské galerii v Brně, v Muzeu města Bratislavy a dalších. K nejvýznamnějším dílům patří nesignovaný portrét hraběte Františka Josefa ze Šternberka a Manderscheidu, spoluzakladatele Národního muzea v Praze z roku 1820; pokud je autorem skutečně Josef Lajos, pak by musel obraz namalovat jako třináctiletý.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Addressen-Buch von Tonkünstlern, Dilettanten, und Hof-Kammer-Theater- und Kirchenmusikern, ... in Wien für das Jahr 1823, díl 3, s. 91,
  2. https://www.biographien.ac.at/oebl_5/53.pdf

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]