Josef Gross (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Gross
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Svěcení
Kněžské svěcení5. 7. 1930
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Zúčastnil sedruhé části zasedání II. vatikánského koncilu
Osobní údaje
Datum narození12. srpna 1906
Místo narozeníOslavany,
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí6. listopadu 1967
(ve věku 61 let)
Místo úmrtíBrno,
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníŽidenický hřbitov
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Gross (12. srpna 1906 Oslavany6. listopadu 1967 Brno) byl český (resp. moravský) římskokatolický duchovní, perzekvovaný v době druhé světové války.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Na kněze byl vysvěcen 5. července 1930. Po svěcení působil jako kaplan v Moravských Budějovicích a jako katecheta v Jemnici a v Brně. Během druhé světové války byl v letech 1940–1945 vězněn v koncentračních táborech v Mittelbau-Dora, Buchenwaldu, Breslau a v Osvětimi. Vzhledem k utrpení prožitému v těchto koncentračních táborech a v dobré víře v potřebu mírového úsilí se stal aktivním členem Mírového hnutí katolického duchovenstva (MHKD), ve kterém zastával až do konce života řadu významných funkcí. Jeho úmysly však i přes toto členství byly zcela čisté, byl přesvědčen o správnosti svého konání, nikomu neublížil. Za léta strávená v koncentračních táborech si vytvořil s některými spoluvězni hluboké vazby a po válce, když se mnozí z těchto dostali k moci, vztahy z let nacistického věznění přetrvaly. [1] Od roku 1954 byl administrátorem farnosti v Brně-Židenicích a díky jeho přímluvě do farnosti přišel jako kaplan nedávno propuštěný kněz František Baťka. Tato zdánlivě nesourodá dvojice duchovních působila společně v této brněnské farnosti třináct let. Během této doby byly do kostela pořízeny nové zvony i nové varhany. Došlo také k úpravě liturgického prostoru a hlavního oltáře.

Na podzim 1963 se zúčastnil jako člen doprovodu českých a slovenských biskupů druhé části zasedání II. vatikánského koncilu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BAŤKA, Stanislav. Pronásledování katolických kněží v Československu 50. let na příkladu kněze Františka Baťky. Praha, 2016. 106 s. diplomová práce. Univerzita Palackého v Olomouci Cyrilometodějská teologická fakulta Katedra církevních dějin a dějin křesťanského umění. Vedoucí práce Mgr. Tomáš Parma, Ph.D.. s. 37–39. Dostupné online.
  2. Stanislav Balík. Kdo nás reprezentoval na koncilu? [online]. katyd.cz [cit. 2020-05-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Brně-Židenicích. Brno: ř.k. farní úřad Brno-Židenice, 1995. ISBN 80-901924-1-6. S. 73–74. 
  • František Vašek – Vladimír Černý – Jan Břečka, MÍSTA ZKROPENÁ KRVÍ. KOUNICOVY STUDENTSKÉ KOLEJE V BRNĚ V LETECH NACISTICKÉ OKUPACE 1940–1945, Brno 2015, ISBN 978-80-86736-41-9.