Johann Christian Mikan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johann Christian Mikan
Narození5. prosince 1769
Teplice
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Úmrtí28. prosince 1844 (ve věku 75 let)
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Povoláníbotanik, entomolog, zoolog a přírodovědec
ZaměstnavatelUniverzita Karlova
RodičeJosef Bohumír Mikan
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johann Christian Mikan (5. prosince 1769, Teplice[1] - 24. prosince 1844, Praha) byl česko-rakouský lékař, botanik a entomolog. Byl synem botanika Josefa Bohumíra (Josepha Gottfrieda) Mikana.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl profesorem všeobecné přírodovědy na pražské univerzitě. V letech 1811–1826 též ředitelem botanické zahrady Karlovy univerzity, do níž uvedl nové druhy rostlin, především tropických, jihoafrických a také alpských. Navýšil počet pěstovaných druhů na tehdy rekordních deset tisíc.

Roku 1811 podnikl výpravu na Maltu, Baleáry a do Španělska, v roce 1817 se pak zúčastnil spolu s Johannem E. Pohlem rakouské vědecké výpravy do Brazílie. Objevil zde několik dosud neznámých druhů rostlin (Dichorisandra thyrsiflora, Echites tenuifolius, Oxalis daphniformis, Paspalum suffultum, Passiflora amethystina aj.).

K jeho nejdůležitějším odborným pracím patří Monographia Bombyliorum Bohemiae (1796), Entomologische Beobachtungen, Berichtigungen und Entdeckungen (1797) a zejména několikasvazkové Delectus Florae et Faunae Brasiliensis (1820–25).

Carl Ludwig Willdenow v roce 1803 pojmenoval rod Mikania Willd na počest otce i syna Mikanových. Jeho botanická zkratka je J.C.Mikan.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost Teplice
  2. BOTANY.cz » Homo botanicus: Mikan, Joseph Gottfried a Johann Christian. botany.cz [online]. [cit. 2017-03-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]