Přeskočit na obsah

Johana Františka z Magni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Johana Františka z Magnis)
Jana Františka Pergerová z Pergu
Erb a jméno hraběnky Johany Františky Magnisové, fundátorky brněnského Paláce šlechtičen v horní části kartuše na portálu budovy. Dole je knížecí erb kardinála Ditrichštejna.
Erb a jméno hraběnky Johany Františky Magnisové, fundátorky brněnského Paláce šlechtičen v horní části kartuše na portálu budovy. Dole je knížecí erb kardinála Ditrichštejna.
ChoťFrantišek z Magni (od 1635)
DětiFrantišek Konstantin z Magni
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johana Františka Priska z Magni, rozená Pergerová z Pergu (německy Johanna Franziska von Magni, geb. Berger von Berg) byla moravská šlechtična, pocházela z rodu Pergerů z Pergu, provdaná hraběnka z Magni.

Život a činnost[editovat | editovat zdroj]

Palác šlechtičen v Brně

Pocházela z moravského rodu Pergerů (Bergerů) a v roce 1635 se stala druhou manželkou císařského maršála hraběte Františka z Magni (1598–1652), pozdějšího zemského hejtmana, jemuž jako věno přinesla panství Medlánky, Sokolnici a Líšeň. Z jejich manželství se narodil syn František Konstantin, který však zemřel ve věku 3 let.

Countess Johanna Franziska Berger von Berg, later Countess von Magnis (d. 1654)
Countess Johanna Franziska Berger von Berg, later Countess von Magnis (d. 1654)

Po smrti hraběte Františka přešel rodový majorát na jeho bratra Filipa. Johana Františka se ve své vůli z února 1654 rozhodla poskytnout majetek ve výši 60 tisíc rýnských zlatých, četné šperky a klenoty, ale také dům na rohu Kobližné ulice č. 3, který byl později přestavěn na palác šlechtičen, dále dvě zahrady a svůj statek Medlánky k založení Nadace Panny Marie Školské (německy Stift Maria Schul) pro výchovu a výuku mladých šlechtických a měšťanských dcer. Nad nadací převzal patronát kardinál František z Ditrichštejna a pověřil brněnského italského stavitele Jana Křtitele Ernu výstavbou nové budovy pro potřeby nadace. Podle Ernova návrhu byl v letech 1674–1679 dům na dnešním náměstí Svobody vystavěn palác šlechtičen.[1] Podle přání paní hraběnky se staly vrchními ředitelkami nadace vždy císařovny. Ony jmenovaly vedoucí nadace, byly jimi dámy ze šlechtických rodů – svobodné paní hraběnky.

V roce 1859 na nádvoří budovy místodržitelství v Brně byla objevena krypta, v níž se nacházely rakve hraběte Františka, jeho manželky Johany Františky a jejich synka Františka Konstantina, společně s kapslí obsahující srdce hraběte Ludvíka Kazimíra Braida, který zemřel v roce 1685 během obléhání Pešti.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Brno - Slavné osobnosti. www.brno.cz [online]. [cit. 2022-04-04]. Dostupné online. 
  2. BLKÖ:Magnis, Franz Graf – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2022-04-04]. Dostupné online. (německy)