Johan Borgen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johan Borgen
Rodné jménoJohan Collett Müller Borgen
Narození28. dubna 1902
Christiania
Úmrtí16. října 1979 (ve věku 77 let)
Hvaler
PseudonymMumle Gåsegg
Povoláníspisovatel, literární kritik, novinář, dramatik, publicista a kritik
Žánrromán a povídka
OceněníGyldendalův grant (1945)
Doblougova cena (1965)
Cena norských knihkupců (1965)
Oslo bys kulturpris (1967)
Literární cena Severské rady
Manžel(ka)Annemarta Borgen (od 1934)
DětiBrett Borgen
Ane Borgen[1]
PříbuzníIselin Alme (vnučka)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johan Collett Müller Borgen (28. dubna 1902 Christiánie16. října 1979 Hvaler) byl norský spisovatel, publicista a překladatel, tvořící v jazyce riksmål.

Vyrůstal jako nejmladší ze čtyř synů v zámožné rodině v osloské čtvrti Frogner. Po vzoru svého otce studoval práva, ale pak přestoupil na žurnalistiku. Přispíval do deníků Morgenbladet a Dagbladet, své fejetony a recenze podepisoval jménem pohádkové postavy Mumle Gåsegg, psal také detektivky pod pseudonymem Jørgen Hattemaker. Přeložil do norštiny pohádku Tři malá prasátka. Vynikl zejména jako povídkář, debutoval v roce 1925 sbírkou Mot mørket (Proti temnotě). Byl signatářem petice za propuštění Carla von Ossietzkého. V době německé okupace byl za své ironické a svobodomyslné texty vězněn v táboře Grini, odkud se mu podařilo uprchnout do Švédska.[2] Po válce se stal dramaturgem Národního divadla. Přispíval do listu Friheten, který vydávala Komunistická strana Norska, po sovětské invazi do Maďarska se však s komunistickým hnutím rozešel. Byl redaktorem literárního časopisu Vinduet.[3] Byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu. V roce 1967 obdržel ze sbírku Nye noveller (Nové povídky) Literární cenu Severské rady, za finanční odměnu koupil usedlost na ostrově Asmaløy, kde prožil závěr života a je zde také pohřben. Espen Haavardsholm o něm napal životopisnou knihu Øst for Eden: en biografi om Johan Borgen.

Spisovatelkou byla jeho manželka Annemarta Borgenová i dcery Brett Borgenová a Ane Borgenová, vnučka Iselin Almeová je známá jako muzikálová herečka.[4] Udržoval dlouholetý milostný vztah s herečkou Liv Dommersnesovou.

V češtině vyšla v překladu Radko Kejzlara Borgenova trilogie Malý lord, Temné prameny a Tak už ho máme, psychoanalyticky zaměřený portrét sebestředného intelektuála Wilfreda Sagena, jehož životní neukotvenost vede ke kolaboraci s nacisty a následné sebevraždě.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. 1967 Johan Borgen, Norway: Nye noveller [online]. Nordic Co-operation [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  3. Johan Borgen [online]. Nordiska [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  4. Iselin Alme [online]. Discography [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 
  5. Johan Borgen [online]. Encyclopaedia Britannica [cit. 2023-11-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]