Jiří Pfefferkorn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Pfefferkorn z Ottopachu
P. Jiří Pfefferkorn vede procesí na Svatou Horu nad Příbramí, rytina z roku 1675
P. Jiří Pfefferkorn vede procesí na Svatou Horu nad Příbramí, rytina z roku 1675
Narození11. dubna 1611
Židenice
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Úmrtí20. července 1665 (ve věku 54 let)
Praha
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

P. Jiří Pfefferkorn z Ottopachu, SJ (11. dubna 1611 Židenice20. července 1665, Malá Strana, Praha) byl český jezuita a první superior na Svaté Hoře.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jiří Pfefferkorn se narodil v Židenicích (dnes součást Brna) do rodiny šlechtického rodu Pfefferkornů z Ottopachu. Jeho děd Jindřich přišel na Moravu z Rakous a zakoupil zde tři vesnice poblíž Brna (Židenice, Sokolnice a Medlánky). Jeho otec Jiří k tomu přikoupil další blízkou ves Ořechov, kterou později zdědil druhorozený stejnojmenný syn Jiří. Jako mladší syn byl zřejmě určen pro duchovní kariéru, i když je možné, že si svůj osud určil sám. Do jezuitského řádu vstoupil v roce 1627 v brněnském noviciátu. Poté byl vyslán do Hradce Králové, kde se nakonec stal představeným koleje (superiorem). Následně byl povolán do Březnice, kde opět dosáhl na pozici představeného. V roce 1647 se stal prvním superiorem svatohorským. Tuto funkci vykonával dokonce dvakrát, v letech 164751 a 165960. Jiří Pfefferkorn byl v roce 1651 převelen zpátky do Březnice, ale svatohorské poutní místo nepřestával sledovat. Na svatou Horu vedl z Březnice řadu procesí. Zdejší jezuitská rezidence při poutní kapli P. Maire totiž administrativně spadala pod březnickou kolej. Po skončení své druhé svatohorské mise byl převelen do Prahy, na Malou Stranu, kde získal nové pole působnosti v tamním profesním domě a kde také 20. července 1665 zemřel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HOLAS, František X.: Dějiny poutního místa mariánského Svaté Hory u Příbramě, Matice Svatohorská, Příbram, 1929, s. 125–126.
  • HOLUBOVÁ Markéta, FECHTNEROVÁ Anna: Catalogus personarum et officiorum residentii ad S. Montem (1647–1773), Podbrdsko, Fontes č. 4, Příbram 2006, s. 56.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]