Jiří Macelis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Macelis
Osobní informace
Datum narození7. ledna 1923
Místo narozeníČeské Budějovice, Československo
Datum úmrtí16. dubna 1998 (ve věku 75 let)
Místo úmrtíHodonín, Česko
StátČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Klubové informace
Aktivní roky1941–1950, 1952-1965
Poziceobránce
KlubyAC Stadion České Budějovice
Slavia Karlovy Vary
Tatra Kolín
SHKM Hodonín
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Mistrovství světa v ledním hokeji
zlato MS 1949 ČSR
Mistrovství Evropy
zlato ME 1949 ČSR

Jiří Macelis (7. ledna 1923 České Budějovice, Československo16. dubna 1998 Hodonín, Česko) byl československý hokejový obránce. Reprezentoval Československo na MS 1949, na kterém získal současně světový a evropský titul.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narozený v Českých Budějovicích, kde také začínal s hokejem a vydržel zde až do roku 1950, kdy se stal obětí vykonstruovaného procesu. Po oznámení informace, že reprezentační tým nejede na MS 1950, hráči byli frustrovaní. Shodou okolností několik dní před inkriminovaným dnem se dvěma hráčům - Václavu Roziňákovi a Jirkovi Macelisovi - narodili potomci, tak se hráči rozhodli to oslavit ve své oblíbené hospodě, kam část hráčů z ATK chodila na obědy a večeře. Alkohol ale vykonal své, vše začalo obměnami písniček, končilo politickými hesly. Bohužel hokejisté byli sledováni příslušníky StB, kteří situace využili a došlo k zatýkání. Jiří Macelis dostal 2 roky nepodmíněně, odseděl si 20 měsíců, vystřídal Pankrác, Bory, Jáchymov.

Po propuštění z vězení přišla nabídky na přestup do Slavia Karlovy Vary, kterou hráč využil. Vydržel zde plných 5 sezón. V jeho poslední karlovarské sezóně 1955/1956 si Jiří Macelis na soustředění v Ostravě zlomil levou nohu, došlo i ke zranění dalších opor, což v důsledku mělo za následek sestup do druhé ligy. Po sestupu přestoupil do Tatry Kolín, v roce 1958 do SHK Hodonín, kde kromě hraní se věnoval i trenérské práci, později se věnoval trenérské práci i ve Skalici.

V reprezentaci odehrál 15 zápasů, gól nevstřelil.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]