Jez U Žida

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
jez U Žida
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský kraj
OkresOkres Frýdek-Místek
ObecStaré Město
PohoříPodbeskydská pahorkatina
Map
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Typjez
Přítok vodyOstravice
Odtok vodyOstravice
Říční km25,3
Přístupnáano
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jez U Žida, nazývaný také Staroměstský jez, je železobetonový vodní jez, který se nachází na řece Ostravice (přítok řeky Odra, úmoří Baltského moře), před lávkou pro pěší u obce Staré Město v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Geograficky se nachází v pohoří Podbeskydská pahorkatina nedaleko soutoku Morávky a Ostravice. Místo je celoročně volně přístupné.

Popis jezu[editovat | editovat zdroj]

Jez U Žida se nachází na 25,3 km délkového úseku řeky Ostravice. V roce 2019 prošel významnou rekonstrukcí, kde původní poškozený splav byl nahrazen moderním jezem s rybím přechodem na pravé straně břehu. Účelem rekonstrukce bylo požadovaná migrační prostupnost pro vodní živočichy, zlepšení stability koryta vodního toku a využití pro veřejnost. Pro vodáky je jez nesjízdný a lodě lze přenášet vlevo. Vedle jezu, za příznivého stavu vody, lze využít malé koupaliště. Oba břehy jezu jsou bezbariérově přístupné i pro vozíčkáře. Vybrané betonové plochy jezu jsou zkrášleny malbami podle návrhů dětí z místní základní školy ve Starém Městě. Místo patří mezi vyhledávaná místa, je zde restaurace, vede k němu cyklostezka a je také populární mezi otužilci. Kolem jezu vede také cyklistická trasa 59.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jez U Žida na řece Ostravici, Frýdek-Místek. Informuji.cz [online]. [cit. 2022-06-07]. Dostupné online. 
  2. Nebezpečné jezy v ČR. www.nebezpecnejezy.cz [online]. [cit. 2022-06-07]. Dostupné online. 
  3. Stavby v Moravskoslezském kraji - Rekonstrukce Staroměstského jezu. www.msstavby.cz [online]. [cit. 2022-06-07]. Dostupné online. 
  4. Splav „U Žida“ je krásně upravený | O městě | Oficiální stránky statutárního města Frýdek-Místek!. www.frydekmistek.cz [online]. [cit. 2022-06-07]. Dostupné online.