Zámecký park Jemčina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jemčinský dub)
dub letní v zámeckém parku, břeh Nežárky

Zámecký park Jemčina je jedna z nejvýznamnějších dendrologických lokalit Třeboňska (okres Jindřichův Hradec). V parku a okolí roste řada starých dřevin a památných stromů, které nemají svým stářím a vzrůstem na Třeboňsku obdoby.

Umístění a historie[editovat | editovat zdroj]

pohled do JV části

Park se rozkládá mezi zámkem Jemčina a řekou Nežárkou, zleva je lemován silnicí ze směru Novosedly nad Nežárkou, zprava 700 metrů dlouhým pásem stromů, který končí u jezu na řece. Park je veřejně přístupný (směrem od zámku, penzionu, nebo celoročně od hlavní silnice, za mostem).

Nejstarší zmínky o osídlení tohoto místa spadají do 14. století, kdy byl poprvé uváděn místní hospodářský dvůr. Současný název Jemčina pochází ze 16. století a znamená „klidná voda“ (souvisí s řekou Nežárkou). Roku 1673 byl zde pány Slavaty zřízen hřebčín. O 75 let později hrabě Černín dvůr přestavil na zámeček. Ten byl dále rozšiřován až do současné podoby. Na přelomu 18. a 19. století nechal Jan Rudolf Černín vybudovat v okolí Jemčiny cesty a lesní aleje. Okolí zámku bylo v následujících letech upraveno do podoby anglického parku, který se zachoval doposud.

Plán parku[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 byly aleje v zámeckém parku označeny cedulkami s počeštěnými názvy a na dostaveníčkách (rendez vous) byly umístěny mapy pro snadnější orientaci v parku i s původním označením, tak jak je dostávali i hosté Jana Rudolfa Černína na zámku Nový dům u hřebčince (Neuhaus bei Gestütthof), dnešního zámku Jemčina.

Účel parku[editovat | editovat zdroj]

Účelem parku bylo pořádání honů na vysokou zvěř prostřednictvím síly psů (par force de chiens) a každý lov byl zaznamenán lovčím do mapy se zakreslením trasy štvané vysoké zvěře, datu konání lovu, doby jeho trvání a trofeje, která byla získána. Těchto lovů se účastnili hosté z celé Evropy – protinapoleonské koalice a ve stájích zámku bylí k tomuto účelu trvale ustájeni koně Nosticů, Coloredo-Mansfeldů, Kinských, Clam-Martiniců.

Významné stromy parku[editovat | editovat zdroj]

Informační tabule v zámeckém parku

Borovice vejmutovky[editovat | editovat zdroj]

V roce 1935 byla ukončena ochrana dvou památných borovicí vejmutovek. Jako úřední odůvodnění bylo uvedeno: „jsou již velmi špatné, jedna jest na půl suchá, kdežto druhá má vrcholek suchý a pomalu od vrchu dolů usychá“[1]

Vejmutovky již v parku nejsou. Dodnes se zachovaly především duby letní a lípy malolisté (srdčité).

Jemčinská lípa[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Jemčinská lípa.

Nejvýznamnějším stromem parku byla památná Jemčinská lípa. Její stáří bylo odhadováno na 400 let a rostla zhruba 80 metrů od řeky. Strom se rozpadl v červnu 2006, kdy se rozlomil její krásný kmen připomínající královskou korunu. U stanoviště lípy je dnes umístěna informační tabule s její fotografií.

Největší dub parku – původní[editovat | editovat zdroj]

torzo třetího největšího dubu, obvod 556 cm

Původně největší místní dub se již v parku nenachází. V roce 2002 byl ještě částečně živý, ale silně olámaný, poškozený a místy bez kůry. Nedlouho nato padl, minimálně 5 let ještě v parku leželo jeho torzo, dnes (2010) už je odklizen. Před pádem (ale již nekompletní) měl dub obvod 664 cm a výšku 15 m.

15 metrů severně od tohoto místa dodnes (2010) stojí torzo dalšího dubu, třetího nejmohutnějšího v parku (556 cm). Fotografie obou stromů jsou umístěny na informační tabuli u lípy. Největší dub – ještě živý – byl zachycen v televizním pořadu Paměť stromů, konkrétně v dílu č.6, Stromy nad hladinou.

Dvoukmenný dub u Nežárky[editovat | editovat zdroj]

V současnosti nejmohutnější živý dub v parku roste přímo na břehu Nežárky. Najdeme ho, pokud půjdeme západně od informační tabule směrem k řece. Pravý terminál stromu již nemá původní vrchol, jeho kmen je podélně puklý a částečně dutý. Obvod stromu je 558 cm (aktuální k r.2010). Strom není vyhlášený jako památný.

Jemčinský dub[editovat | editovat zdroj]

Poslední památný strom parku roste v jeho severozápadním cípu. Dub letní s aktuálním obvodem 474 cm byl vyhlášen jako památný již v roce 1987. Dodnes nese původní štítek „strom chráněný státem“, ač je před ním již instalována tabule „památný strom“.

Významné stromy v okolí parku[editovat | editovat zdroj]

Jemčinská alej[editovat | editovat zdroj]

Silnici JJV od zámku (směrem na osadu Šimanov) lemuje alej lip malolistých vysázená pravděpodobně za Jana Rudolfa Černína. Devět nejstarších stromů je od 1.1.1988 vyhlášeno jako památných.[2] Jejich stáří přesahuje 200 let a jsou v různém zdravotním stavu. Některé již obsahují dutiny s výraznými adventivními kořeny.

Veledub[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Veledub.

Zhruba kilometr západně od zámeckého parku (180 metrů od břehu Nežárky) stojí nejmohutnější dub Třeboňska – Veledub. Tento památný strom s obvodem zhruba 850 centimetrů se těší relativně dobrému zdravotnímu stavu, ke kterému přispělo i nedávné odborné ošetření.[3]

Duby u Zadního dvora[editovat | editovat zdroj]

Šest památných dubů o obvodu 550–670 cm je roztroušeno ve zhruba 2 km dlouhém pásu mezi Veledubem a samotou U Blažků. Stromy jsou v různém stavu, některé proschlé a místy již bez kůry. Jako památné byly vyhlášeny 1.1.1988.

Významné stromy v okolí Jemčiny[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]