Javorová dolina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Javorová dolina

Nadřazená jednotkaVysoké Tatry
Sousední
jednotky
Bielovodská dolina, Veľká Studená dolina, Malá Studená dolina, Dolina Bielej vody, Belianské Tatry

SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PovodíJavorinka
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Javorová dolina (polsky Dolina Jaworowa) je údolí, které se nachází v severní části Vysokých Tater. Leží na území Slovenska a nachází se v katastrálních územích Tatranská Lomnica města Vysoké Tatry a obce Tatranská Javorina v okrese Poprad v Prešovském kraji.

Hranice údolí[editovat | editovat zdroj]

Na západě její část Širokou dolinu odděluje hřeben Horvátova vrchu až po Širokou od Bielovodské doliny, v čemž pokračuje na jih pokračující hřeben přes Široké sedlo, Štít nad Zeleným, Javorové vrchy a veže až po Malý Javorový štít. Hlavní hřeben Vysokých Tater údolí na jihu odděluje postupně směrem k východu od Veľké Studené doliny po Širokou vežu, od Malé Studené doliny po Baranie rohy a konečně od Doliny Kežmerskej Bielej vody po hřeben Belianských Tater.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Údolím protéká potok Javorinka. V samotné Javorové dolině, s výjimkou její nejvyšší části, nejsou žádná ledovcová jezera. Jsou jen v jeho bočních údolích a odnožích:

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Dolní částí a větví Predné Meďodoly vede modrá turistická značka modře značený turistický chodník do Kopského sedla, na který na rozcestí Pod Muráňom navazuje zelená turistická značka zeleně značený turistický chodník ze Starého Smokovce kolem Téryho chaty a přes Sedielko.

Ochrana území[editovat | editovat zdroj]

Údolí je pokryto stejnojmennou národní přírodní rezervací na pravém břehu Javorinky až k ústí Meďodolského potoka, kde na ni navazuje národní přírodní rezervace Belianské Tatry, která pokrývá pravou stranu údolí Predné Meďodoly. Široká dolina je pokrytá národní přírodní rezervací Bielovodská dolina. V oblasti TANAPu se v severní části doliny pod vrcholem Skorušiniak nacházejí přírodní rezervace Bor, Grapa, Goliašová a Pod Črchľou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Javorová dolina na slovenské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]