Jaroslav Pleva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Ing. Jaroslav Pleva
Narození20. července 1955 (68 let)
Alma materTechnická univerzita v Liberci
Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánífarář
Nábož. vyznáníBratrská jednota baptistů v Česku
Jednota bratrská
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jaroslav Pleva (* 20. července 1955) je český protestantský duchovní, publicista, překladatel a církevní historik.

Vystudoval textilní inženýrství na Technické univerzitě v Liberci, kde prožil povolání ke službě kazatele, ale komunistický režim mu studium teologie dlouho blokoval. Evangelickou teologickou fakultu UK v Praze dokončil po pádu totality. Jeden semestr strávil na Moravian Theological Seminary v Bethlehemu (USA).

Sloužil ve sborech Jednoty bratrské v Ujkovicích, Holešově a Mladé Boleslavi. Do roku 2008 byl členem Úzké rady Jednoty bratrské; podílel se na transformaci Jednoty na výrazně charismatickou denominaci.[1][2] Z Jednoty bratské odešel pro nesouhlas se způsobem jejího vedení. Po dvou letech v civilním zaměstnání byl roku 2010 zvolen kazatelem Sboru Bratrské jednoty baptistů v Litoměřicích.[3]

Působil mj. v organizacích International Needs (Mezinárodní potřeby), Česká evangelikální aliance a Česká biblická společnost.

Je ženatý; s manželkou Danielou mají čtyři děti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HALASOVÁ, Tereza. Dvacet let od dovršení transformace Jednoty bratrské [online]. 2019-10-04 [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  2. Biblická apologetika - Rozhovory s představiteli letničních a charismatických uskupení. www.apologet.cz [online]. [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  3. KUCOVÁ, Hana. Autorský styl kazatele Jaroslava Plevy. dspace.cuni.cz. 2016-09-07. Dostupné online [cit. 2023-02-01].