Jan Soukup (hudebník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MgA. Jan Soukup
Narození15. května 1990 (33 let)
Praha, ČeskoČesko Česko
Povolánífagotista a učitel
Webhttp://jansoukup.com/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Soukup (* 15. května 1990 Praha) je český fagotista, hudebník a pedagog.[1][2]

Studium[editovat | editovat zdroj]

Je absolventem Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia ve fagotové třídě Mgr. Evalda Bartuska (býv. sólofagotista Janáčkovy filharmonie Ostrava). Během šestého ročníku na Janáčkově konzervatoři založil orchestrální akademii Moravskoslezská Sinfonietta.

Studoval na Ostravské univerzitě ve třídě Doc. Mgr. Zdeňka Fintese (býv. sólofagotista Janáčkovy filharmonie Ostrava). Během bakalářského studia absolvoval studia také na Královské konzervatoři v Bruselu pod vedením Doc. Luca Loubryho (býv. sólofagotista Belgického národního orchestru). Magisterské studium absolvoval na VŠMU v Bratislavě ve fagotové třídě Doc. Romana Mešiny (býv. sólofagotista Slovenské filharmonie).

Během studií působil v operním sboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě[1], ve Filharmonii Hradce Králové a vzdělával se soukromě na Pařížské konzervatoři.

Profesní působnost[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2011 působí jako jednatel správní rady symfonického orchestru Moravskoslezská Sinfonietta, od roku 2014 vyučuje na Základní umělecké škole Bohuslava Martinů v Havířově a od roku 2021 působí jako člen správní rady Symfonického dechového orchestru Májovák Karviná[3][4][5]. Od 1. 9. 2017 až 30. 1. 2020 zastával funkci zástupce statutárního orgánu ZUŠ Bohuslava Martinů v Havířově. Od prosince 2023 vyučuje také na Gymnáziu Hranice.

V roce 2015 uvedl s fagotistkou Miroslavou Hrubou a se Štátnou filharmóniou Košice Koncert F dur Jana Křtitele Vaňhala[6]. V roce 2018 premiéroval jeho autorskou skladbu pro sólový fagot, smíšený sbor a dechový orchestr „Martyrium Trium Sanctarum“ v kostele sv. Petra z Alcantary v Karviné. V roce 2020 premiéroval s akordeonistkou Marcelou Kysovou skladbu Kontrasty pro fagot a akordeon[7] ostravského skladatele Milana Báchorka a následně toto dílo nahráli pro Český rozhlas.

Je také členem orchestru Ostravská banda a Ostrava New Orchestra, které se zabývají interpretací soudobé hudby.[1]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Hraje na profesionální model fagotu Fox, Heckel a také na kontrafagot Mollenhauer. Věnuje se aranžérské činnosti notového materiálu pro symfonické a dechové orchestry.[zdroj?]

Česká televize v roce 2014 natočila o jeho orchestru Moravskoslezská Sinfonietta dokument s názvem "Vesnický orchestr symfonický".[8]

V roce 2022 obdržel ocenění Rady města Karviné za vynikající výsledky v oblasti kultury.[1][2] V roce 2023 obdržel ocenění Osobnost kultury od Zastupitelstva města Havířova.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Jan Soukup [online]. [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. 
  2. a b Jan Soukup osobností kultury Karviné 2022 | Aktuality |. www.majovak.cz [online]. [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. 
  3. Fagot, housle, vibrafon a Májovák na Landeku. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. 
  4. Dušičkový koncert - Městský dům kultury Karviná. www.medk.cz [online]. [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. 
  5. S.R.O, POLAR televize Ostrava. Karviná ocenila osobnosti v oblasti kultury za rok 2021 | Karviná. polar.cz [online]. [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. 
  6. Jan Křtitel Vaňhal - Concerto in F for two bassoons and orchestra. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. M. Báchorek - Kontrasty pro fagot a akordeon (premiéra). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  8. Vesnický orchestr symfonický - Náš venkov | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BÁTOR, Milan. Šéf Moravskoslezské Sinfonietty Jan Soukup: Výroční koncert přesouváme na říjen. ostravan.cz [online]. [cit. 2022-08-18]. Dostupné online. 
  • Jan Soukup - životopis | Národní divadlo moravskoslezské. www.ndm.cz [online]. [cit. 2022-08-18]. Dostupné online.