Jan Gossaert

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Gossaert
autoportrét
Narození1478
Maubeuge
Úmrtí1. října 1532 (ve věku 53–54 let)
Antverpy
Povolánímalíř
Významná dílaThe Adoration of the Kings
Danae
Madonna and Child Playing With the Veil
Descent from the Cross
The Metamorphosis of Hermaphrodite and Salmacis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Gossaert, zvaný též Jan Mabuse nebo Jennyn van Hennegouwe dle svého rodiště (* kolem 1478 – 1. října 1532) byl vlámský malíř. Je řazen k zakladatelům Severské renesance a tzv. Antverpským manýristům.

Život[editovat | editovat zdroj]

O jeho raném životě chybí přesné informace. Uvádí se, že se narodil v Henegouwen (Hainaut), Maubeuge na severu Francie nebo též na hradě Duurstede. Mohl též být synem knihvazače Simona Gossarta a vyškolit se v opatství Maubeuge. Od roku 1503 byl registrován jako člen malířského cechu v Antwerpách. V letech 1508–1509 provázel Filipa Burgundského, vyslance Filipa I. Kastilského do Říma. Filip, který byl později jmenován biskupem v Utrechtu, zaměstnával malíře až do své smrti roku 1524. Pro Filipa Burgundského pracoval v Souburgu, kde byl dvorním malířem Jacopo de' Barbari. V letech 1509–1517 byl Gossaert občanem Middelburgu, 1517–1524 pracoval na hradě Duurstede, poté se vrátil do Middelburgu a pracoval jako dvorní malíř nizozemského admirála Adolfa Burgundského.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jan Gossaert byl současníkem Lucase van Leyden a ovlivnili ho také jeho předchůdci Hans Memling a Rogier van der Weyden. Během pobytu v Římě mohl vidět díla Raphaela a Michelangela. Pro Filipa Burgundského pořídil množství kreseb starověkých ruin a soch (zachovaly se 4 kresby).

Jako jeden z prvních vlámských malířů měl přímou osobní zkušenost s italskou renesancí, ale jeho styl malby to přímo neovlivnilo a zůstal věrný holandské tradici. Scény svých obrazů zasazuje do složitých renesančních architektur a je tak předchůdcem nizozemského romantismu. Na žádost Filipa Burgundského namaloval řadu světských aktů inspirovaných antikou (Neptun a Amphitrite, 1516, Herkules a Deianira, 1517).

Gossaert namaloval množství portrétů, mimo jiné Isabelu Portugalskou (1515) na zakázku císaře Karla V., nebo portréty dětí dánského krále Kristiana II. (1523). Slavný je jeho portrét kancléře Jean Carondeleta z Louvru, kde užil tmavé pozadí a v modelaci obličeje stíny, které vytvářejí dokonale plastický dojem.

Známá díla[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Jan Gossaert na anglické Wikipedii a Jan Gossaert na nizozemské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Marisa Anne Bass, Jan Gossart and the Invention of Netherlandish Antiquity, Princeton University Press 2016, ISBN 9780691169996
  • Mgr. Anna Hamrlová, Pražský obraz Sv. Lukáš maluje Madonu od Jana Gossaerta zv. Mabuse, diplomová práce, Ústav dějin křesťanského umění, Katolická teologická fakulta UK, Praha 2014on line
  • Radka Šefců, Jan Gossaert zv. Mabuse, Sv. Lukáš kreslí P. Marii, Národní galerie v Praze, 2009
  • Snyder, James. Northern Renaissance Art, 1985, Harry N. Abrams, ISBN 0136235964
  • Friedländer, Max J., Jan Gossart and Bernart van Orley , Early Netherlandish Painting , VIII, ed. Henri Pauwels a Sadja J. Herzog, Leiden, 1971

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]