Jagniątków

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jagniątków
Jagniątków – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíDolnoslezské
OkresKrkonoše
MěstoJelení Hora
Jagniątków
Jagniątków
Správa
Vznik1621
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jagniątków [jagňontkuv] (do roku 1945 německý Agnetendorf; mezi roky 1945–46 Agnieszków [agněškuv]) je polským sídlem, které leží v severním podhůří Krkonoš v Dolnoslezském vojvodství. Od roku 1998 je administrativní součástí města Jelení Hora.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jagniątków založili v roce 1650 protestanti z Čech, kteří uprchli ze svých původních domovů před náboženským pronásledováním. Zabývali se tkalcovstvím, později též sklářstvím.

Od roku 1907 až do své smrti v roce 1946 zde pobýval německý dramatik a držitel Nobelovy ceny za literaturu Gerhart Hauptmann. V jeho domě, který byl postaven v roce 1899 podle projektu berlínského architekta Hanse Grisebacha, je dnes městské muzeum. Již od poloviny 19. století byl Jagniątków vyhledávaným místem pro letní i zimní turistiku.

Po druhé světové válce byl Jagniątków společně s celým okolím zabrán Polskem a původní německé obyvatelstvo bylo vystěhováno. Rok po skončení války se původní Agnetendorf jmenoval Agnieszków, v roce 1946 však bylo rozhodnuto o přejmenování na současnou podobu (latinsky agnes se řekne polsky jagnię).

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2021-11-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]