Jacques Pavlovsky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jacques Pavlovsky
Rodné jménoJacques André Pavlovsky
Narození21. července 1931
Saint-Jean-de-Luz
Úmrtí15. října 2023 (ve věku 92 let)
Urrugne
Alma materNárodní vysoká škola krásných umění
Povolánífotograf
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jacques Pavlovsky (1931, Saint-Jean-de-Luz – 15. října 2023, Urrugne) byl francouzský fotožurnalista.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jacques se narodil v Saint-Jean-de-Luz v roce 1931 a byl synem architekta André Pavlovskyho a Yvonne Longi. Studoval na Národní vysoké škole krásných umění a následně na École de photographie et de cinéma.[2] Poté, co sloužil v alžírské válce, se přestěhoval do Paříže a nastoupil do tiskové agentury Rapho, kterou řídil Raymond Grosset(fr). Během této doby se začal věnovat novinářské fotografii v rámci agentury, pokrývající francouzskou politiku, květen 68, smrt Charlese de Gaulla a volbu Georgese Pompidoua.

V dubnu 1974 nastoupil Pavlovsky do fotoagentury Sygma na pozvání Huberta Henrotta.[2] V této době se setkal s mnoha populárními reportéry, jako je Henri Bureau(fr), Alain Keler, Alain Noguès (fotograf)(fr), Jean-Pierre Laffont, William Karel, Patrick Robert(fr) nebo Philippe Ledru(fr). Pozoruhodně informoval o pádu Saigonu[3], smrti Francisca Franca, nástupu španělského krále Juana Carlose I., inauguraci Saddáma Husajna[4] a íránsko-irácké válce. Jeho zprávy byly publikovány v Newsweek, The Times a Paris Match.

Jacques Pavlovsky zemřel v Urrugne dne 15. října 2023 ve věku 92 let.[5]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Architectures d'André Pavlovsky - La côte basque des années trente
  • Pottoka, le petit cheval basque
  • Les animaux de Pays basque, vautours, pottok, moutons manex, betisoak
  • Regardez les danser
  • Objets et saveurs du Pays basque

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jacques Pavlovsky na anglické Wikipedii.

  1. AGUIRRE OLHAGARAY, Anaiz. Décès du grand photoreporter luzien Jacques Pavlovsky. Mediabask. 16 October 2023. Dostupné online [cit. 17 October 2023]. (francouzsky) 
  2. a b PAVLOVSKY Jacques [online]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. ATWOOD LAWRENCE, Mark. Book review of Getting Out of Saigon: How a 27-Year-Old American Banker Saved 113 Vietnamese Civilians by Ralph White. The Washington Post. 22 March 2023. Dostupné online [cit. 17 October 2023]. 
  4. July 1990: Iraqi President Saddam Hussein accuses and threatens Kuwait. Appalachian News-Express. 28 July 2023. Dostupné online [cit. 17 October 2023]. 
  5. JANS, Fabien. Pays basque : le photographe Jacques Pavlovsky est décédé. Sud Ouest. Urrugne: 17 October 2023. Dostupné online [cit. 17 October 2023]. (francouzsky)