Iroiské moře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Iroiské moře
Rozloha3550 km²
Zeměpisné souřadnice
Sousední celkyKeltské moře, Biskajský záliv
SvětadílEvropa
OstrovyMolèny, Ile de Sein, Ouessant
SídlaBrest, Douarnenez, Crozon, Camaret-sur-Mer, Lanvéoc, Plougonvelin y Le Conquet
PřítokyAulne
Map

Iroiské moře (anglicky Iroise Sea, francouzsky Mer d'Iroise, bretonsky An Hirwazh)[1] také Iroise je část Atlantskéko oceánu (nebo Keltského moře), která se rozkládá od ostrova Sein po ostrov Ouessant na západním konci Bretaně v severozápadní Francii. Jedná se o malé epikontinentální moře o rozloze pouhých 3550 km².[2] Na severu a západě hraničí s Keltským mořem a na jihu s Biskajským zálivem.

Toto moře patří k nejnebezpečnějším v Evropě: v zimě mohou být vlny gigantické a zejména bouře velmi ničivé. Je však také považováno za jedno z nejbohatších na biologickou rozmanitost, což vedlo k tomu, že ho UNESCO v roce 1988 zařadilo mezi biosférické rezervace[3] a v říjnu 2007 byla tato oblast vyhlášena prvním francouzským „mořským přírodním parkem“.[4][5]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Pobřeží moře Iroise tvoří pásmo jemných písečných pláží, útesů, dun a ústí řek (v severní Bretani nazývaných aber). Především se však vyznačuje velkým množstvím skalnatých ostrůvků a ostrovů, které mohou být izolované, jako například Ile de Sein, nebo seskupené, jako například ostrovy Molènského souostroví. V severní části spojuje Iroiské moře s Keltským mořem průliv Four mezi bretaňským pobřežím a ostrovem Béniguet a Fromveur mezi Molènským souostrovím a ostrovem Ouessant; v jižní části průliv Raz de Sein.[6]

Velmi různorodá hloubka a poloha u vstupu do Lamanšského průlivu vysvětlují intenzitu přílivových a odlivových proudů, které jsou pro něj charakteristické. Z tohoto důvodu, když se Lamanšský průliv během přílivu „naplní“, proudí silné proudy severovýchodním směrem; během odlivu, kdy se Lamanšský průliv „vyprazdňuje“, se tyto proudy obracejí. Proudy dosahují mimořádných rychlostí přes 3 m/s[5], jako například v Raz de Sein nebo Fromveur, kde je plavba velmi složitá. V menším měřítku se tento efekt opakuje v Rade de Brest, který se „vyprazdňuje“ a „naplňuje“ s každým přílivovým cyklem.

Iroiské moře je oblastí Francie s největší koncentrací majáků, což je dáno vysokým počtem potenciálních nebezpečí. Nacházejí se zde některé bájné majáky, často izolované v moři, a proto nazývané „pekelné“: maják Jument a maják Kéréon označují průjezd Fromveur mezi Molènským souostrovím a ostrovem Ouessant; jižně od Molèn je maják Pierres Noires; v Raz de Sein maják Vieille a maják Tévennec; a na západním konci hráze Sein stojí maják Ar Men. Pobřeží a ostrovy v Iroiském moři jsou rovněž posety významnými majáky: maják Saint-Mathieu a maják Kermorvan u vjezdu do úžin Four a Helle, maják Petit Minou u vjezdu do ústí Brestu. Na ostrově Ouessant se nachází 5 majáků: maják Kéréon, maják Nividic, maják Jument, maják Créac'h a maják Stiff, který doprovází radarovou věž Stiff, jež hlídá průliv Ouessant.[7]

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Moře Iroise nabízí celou řadu aktivit. Francouzské námořnictvo zde působí od roku 1631, kdy byla v Brestu zřízena námořní základna. Od konce 20. století je centrem ponorkové činnosti díky základně jaderných ponorek zřízené na ostrově Île Longue na poloostrově Crozon v zálivu Brestu.

Rybolov, i když méně významný než v minulosti, je stále provozován, zejména prostřednictvím přístavů Le Conquet, Douarnenez, Camaret a Brest. Úlovky tvoří od krabů po sardinky a mořské ryby. Oblast je také oblíbená pro plachtění a rekreační plavbu, zejména v méně exponovaných oblastech podél pobřeží a v zátoce Douarnenez. Stále oblíbenější je také potápění, zejména díky mnoha přístupným vrakům a nádherným podmořským výhledům.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mar de Iroise na španělské Wikipedii.

  1. WARNANT, Léon (1968). Dictionnaire de la prononciation française. Gembroux: Duculot.
  2. Iroise, le trésor de mer. www.iucn.org [online]. 2017-06-29 [cit. 2023-07-16]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. Parc naturel marin d´Iroise - Le parc naturel marin d´Iroise>. web.archive.org [online]. 2011-01-22 [cit. 2023-07-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. Iles et Mer d'Iroise Biosphere Reserve, France. UNESCO [online]. 2019-04-10 [cit. 2023-07-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b Zaujímavé fakty o Iroise mori - 2023. sk.history-hub.com [online]. [cit. 2023-07-16]. Dostupné online. (slovensky) 
  6. Traverser la mer d'Iroise comme un Figariste. Bateaux.com [online]. 2019-10-10 [cit. 2023-07-16]. Dostupné online. (francouzsky) 
  7. phares de la mer d'iroise. phares-de-france.pagesperso-orange.fr [online]. [cit. 2023-07-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]