Irapuato

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Irapuato
Katedrála Panny Marie Immaculaty v Irapuatu
Katedrála Panny Marie Immaculaty v Irapuatu
Irapuato – znak
znak
Irapuato – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1 728 m n. m.
StátMexikoMexiko Mexiko
Irapuato
Irapuato
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha845,2 km²
Počet obyvatel592 953 (2020)[1]
Hustota zalidnění701,6 obyv./km²
Správa
Vznik1547
Oficiální webwww.irapuato.gob.mx
Telefonní předvolba462
PSČ36500
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Irapuato je město v mexickém státě Guanajuato, druhé největší po Léonu. Bylo založeno v roce 1547 a leží na úpatí hory Cerro de Arandas ve výšce 1 724 metrů nad mořem. Jeho jméno pochází z indiánského jazyka tarasco, v němž znamená „bahnité místo“. Od druhé poloviny 17. století dosud je sídlem biskupa římskokatolické církve.

Samotné město čítá 380 491 obyvatel (2020). V městské aglomeraci žije 592 953 lidí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lokalitu ve středověku kolem roku 1200 osídlili Indiáni Čičimékové, kteří žili polonomádským způsobem života jako lovci a sběrači. Po nich přišli Taraskové (Purépechovéa) V 16. století byla na místě nynějšího hlavního města Guanajuato objevena ložiska stříbrné rudy, což vedlo k masivní migraci španělských osadníků do této oblasti. Během 15. století jejich populace splynula s Aztéky. Španělští kolonizátoři se zde usadili roku 1547, stabilní sídlo založil Ramón Barroto roku 1589. V 18. století byl při zdejším ženském klášteře založen jeden z prvních mexických dívčích internátů. Boj za nezávislost začal roku 1825 a byl dovršen roku 1893, kdy Irapuato získalo statut města. V městském znaku má heslo Per angusta ad Augusta (Přes překážky k vznešenosti), stejně jako čeští Hildprandtové z Ottenhausenu.

Při povodni 18. srpna 1973 byly zničeny tisíce domů a zahynulo odhadem 200 až 300 lidí, když se protrhla přehrada a městem se prohnala dva metry vysoká vlna vody. V okolí města má dlouhou a silnou tradici pěstování cocy na kokain. Během mexické drogové války zde od roku 2006 proti sobě bojovaly drogový Kartel de Jalisco (později přejmenovaný na De Jalisco nové generace) a Kartel de Santa Rosa. Od 6. června 2020 došlo v protidrogových rehabilitačních centrech k masové vzpouře se střelbou, která přinesla 6 obětí, 1. července 2020 bylo zastřeleno dalších 28 účastníků a 3 zůstali nezvěstní.[2]

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Město je významným průmyslovým a obchodním centrem. Montují se zde auta i letadla. Mimoto se Irapuato nachází v zemědělsky významné oblasti. Město s 464 000 obyvateli je celosvětově známé pěstováním koky a jahod, obojí se pěstuje v jeho okolí. Proto se i ve znaku místního sportovního klubu CD Freseros de Irapuato nachází jahoda. Také přezdívky tohoto klubu, „Freseros" (Prodavači jahod) a „Trinca Fresera" (Souhvězdí tří jahod), odkazují k tomuto tématu.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Historické centrum s kostelem křižovníků

Centrum města je významné starobylou španělskou koloniální architekturou. Je reprezentována čtyřmi katolickými kostely raného hispánského baroka:

  • Katedrála Panny Marie Immaculaty - trojlodní bazilika na půdorysu latinského kříže, s kupolí v křížení; založená roku 1631 jako farní chrám, koncem 17. století rozšířená pro sídelního biskupa. Roku 2004 ji navštívil papež Jan Pavel II.; uvnitř je dřevěná poutní socha truchlící Panny Marie (Nostra Seňora Virgen de la Soledad), patronky města a diecéze Irapuato, která podle legendy při utrpení obyvatel roní slzy.
  • Kostel sv. Hidalga - barokní dvouvěžová stavba
  • Kostel Panny Marie zvaný Templo de Santiaguito; barokní stavba s kupolí
  • Kostel křižovníků (Hospitalido) - barokní stavba s bývalým klášterem
  • Biskupský palác
  • Městské muzeum (Museo de la Ciudad) sídlí v renesančním paláci

Školství[editovat | editovat zdroj]

Ve městě působí salesiání Dona Bosca, několik soukromých vyšších škol, soukromá univerzita Universidad Quetzalcóatl založená roku 1982 a Státní technologický institut (the Higher Technological Institute of Irapuato ITESI) se statutem univerzity.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Město má dva sportovní stadiony a jednu arénu, původně pro býčí zápasy. Fotbalový stadión pro 25 tisíc diváků hostil roku 1983 světové mistrovství juniorů a Mistrovství světa ve fotbale 1986. Klub Irapuato FC hraje střídavě podle toho, sežene-li sponzora. Pro mexickou ligu již vyškolil několik hráčů světové úrovně. Každoročně se zde také pořádá ženský tenisový turnaj ITF.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Irapuato na německé Wikipedii., také enwiki, frwiki

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]