International Soccer League

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přehled vítězů

International Soccer League, v českém prostředí známá jako Americký pohár, byla fotbalová soutěž, která se konala v New Yorku a dalších městech USA v letech 1960 až 1965. Nejúspěšnějším účastníkem byla Dukla Praha se čtyřmi prvenstvími.[1]

Turnaj založil milionář William D. Cox, majitel baseballového klubu Philadelphia Phillies. Jeho cílem byla popularizace evropského fotbalu u amerického publika. Protože domácí hráči nedosahovali potřebné kvality, pozval přední evropské a jihoamerické kluby a doplnil je týmy New York Americans a Montreal Concordia, ve kterých ovšem také působila řada cizinců. V letní ligové přestávce se hrály dvě skupiny systémem každý s každým a jejich vítězové se utkali ve finále o celkové prvenství. První ročník v roce 1960 vyhrál brazilský tým Bangu Atlético Clube, na druhý ročník byla pozvána i pražská Dukla, která svoji skupinu vyhrála bez jediné porážky a se skóre 36:6.

Výsledky Dukly v ročníku 1961[editovat | editovat zdroj]

Ve finále Dukla porazila Everton FC 7:2 a 2:0. Nejlepším střelcem turnaje byl Rudolf Kučera s 19 brankami.

Od roku 1962 se formát soutěže změnil. Vítěz ligy se utkal v dvojzápase s obhájcem prvenství o American Challenge Cup (Americký vyzývací pohár). Dukla třikrát obhájila titul, až v posledním ročníku prohrála s mužstvem Polonia Bytom.

Finálové zápasy[editovat | editovat zdroj]

Zdroj:[1]

Po šestém ročníku byla existence International Soccer League ukončena. Důvodem byla jednak finanční ztrátovost podniku, jednak nesouhlas United States Soccer Federation, která v Coxově turnaji viděla nežádoucí konkurenci. Cox se později podílel na založení North American Soccer League.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b USA - International Soccer League II, RSSSF.com (anglicky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]