Přeskočit na obsah

Internal Revenue Service

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Internal Revenue Service
Vznik1862
1913 (obnovení)
Typfederální finanční správa
SídloConstitution Avenue 1111, Internal Revenue Service Building, 202 24, USA
Souřadnice
Mateřská organizaceMinisterstvo financí Spojených států amerických
Počet zaměstnanců79 890 (2015), 73 554 (2019) a 73 519 (2018)
Oficiální webwww.irs.gov
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Internal Revenue Service (zkratka IRS, česky doslova správa tuzemských příjmů [pozn. 1]) je federální finanční úřad pověřený výběrem a správou daňových příjmů vlády Spojených států amerických. Daňový úřad spadá pod Ministerstvo financí Spojených států amerických. Ředitele úřadu (commissioner) jmenuje na dobu pěti let prezident Spojených států amerických.

Původní úřad byl založen v roce 1862 jako Commissioner of Internal Revenue, zákonem Revenue Act of 1862, za účelem výběru dočasné daně z příjmu určené k financování federální vlády během Americké občanské války. Po přijetí Šestnáctého dodatku Ústavy Spojených států amerických, který dal Kongresu pravomoc uvalovat daň z příjmu, byl v roce 1913 zákonem Revenue Act of 1913 úřad obnoven jako Bureau of Internal Revenue (úřad pro výběr tuzemských příjmů). Současný název nese od roku 1953, přestože neoficiálně tak byla daňová správa označována už od roku 1918.

V důsledku své činnosti IRS čelí silné dlouhodobé kritice.

V roce 1972 byl od IRS osamostatněn federální Úřad pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny. Do té doby spadalo formálně pod IRS mj. vymáhání federální regulace zbraní a souvisejících daní. Bylo tomu tak jelikož federální regulace zbraní byla vytvořena formou zdanění, aby mohl být obejit smysl druhého dodatku ústavy.

  1. Orgány českého ministrestva financí jej nazývají jako Úřad pro daňovou správu Spojených států[1]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Internal Revenue Service na anglické Wikipedii.

  1. Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zlepšení dodržování daňových předpisů v mezinárodním měřítku a s ohledem na právní předpisy Spojených států amerických o informacích a jejich oznamování obecně známé jako Foreign Account Tax Compliance Act (FACTA) [online]. Ministerstvo financí České republiky, 2016-05-10. Dostupné online. 

Související články

[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]