Indoreonectes rajeevi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxIndoreonectes rajeevi
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádmáloostní (Cypriniformes)
ČeleďNemacheilidae
RodIndoreonectes
Binomické jméno
Indoreonectes rajeevi
Kumkar et al., 2021
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Indoreonectes rajeevi je sladkovodní ryba z čeledi Nemacheilidae. První zmínka o tomto druhu pochází z článku indických vědců.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zbarvení těla ryby je zlatožluté s oranžově zbarvenými nepravidelnými svislými pruhy. Hlava je dorzálně posetá tmavě hnědými skvrnami. Pod očima a na tvářích se skvrny nevyskytují. Na bázi prvního paprsku hřbetní ploutve se nalézá tmavě hnědá až černá skvrna. Prsní, břišní a anální ploutve jsou bezbarvé. Ocasní ploutev je průhledná, ale nalézají se na ní 3–4 řady tmavě hnědých skvrn. Indoreonectes rajeevi se od příbuzných druhů odlišuje především delšími vousy vyskytujícími se na horní čelisti, které dosahují zadního okraje oka, dále má nápadné černé znaky na spodním rtu a postrádá hrbol za šíjí.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se v pomalu proudících tocích s balvany, oblázky a bahnem jako hlavním substrátem. V současné době je známa jediná populace vyskytující se ve východním přítoku řeky Krišna v Indii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUMKAR, Pradeep; PISE, Manoj; GORULE, Pankaj A. Two new species of the hillstream loach genus Indoreonectes from the northern Western Ghats of India (Teleostei: Nemacheilidae). Vertebrate Zoology. 2021-08-16, roč. 71, s. 517–533. Dostupné online [cit. 2023-04-06]. ISSN 2625-8498. DOI 10.3897/vz.71.e62814.