Přeskočit na obsah

Impact Hub

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Impact Hub je mezinárodní celosvětová síť komunitních coworkingových center, která vytváří prostředí pro podporu inovací a společensky prospěšného podnikání.[1] Funguje na principu Locally rooted, globally conected; nové pobočky vznikají především na místech, které jsou méně rozvinuté. Potřeba jejich vzniku vychází z místní komunity, pro kterou vytváří prostředí, ve kterém se mohou její zástupci potkávat, učit se, rozvíjet a spolupracovat.[2] Přítomnost sítě napříč celým světem umožňuje mezinárodní spolupráci a globální propojenost.

Od běžných coworkingových center se odlišuje komunikační metodou Art of Hosting. Tato metoda je založena na konverzaci jako formě lidské interakce. V konverzaci probíhá uplatnění vlastních myšlenek, sebeorganizace, jde o společnou participaci lidí. Hlavními hodnotami sítě jsou důvěra, odvaha a spolupráce.[3]

Impact Hub spadá do skupiny “franchising,” kdy v jednom městě mohou být Impact Huby, které mají rozdílného vlastníka.

Impact Hub ve světě[editovat | editovat zdroj]

Impact Hub Global je celosvětová síť s více než 110 Impact Huby, kolem které se pohybuje více než 25 000 Impact Makerů se společnou vizí: řešit sociální a environmentální výzvy v místních komunitách i mimo ně.[4] Globální sít propojuje lokální centra v různých městech a zemích do jednoho celku sdílejícího zkušenosti, know-how a příležitosti. Každé centrum je samostatnou organizací, která má svou vlastní identitu a funguje podle potřeb a specifik daného regionu.

Impact Hub poskytuje jednotlivcům, startupům a firmám podporu ve formě akceleračních programů, workshopů, mentoringu a dalších podpůrných služeb s cílem rozvíjet jejich podnikatelské a inovační projekty zaměřené na sociální či enviromentální témata a propojuje je mezi sebou za účelem vytvářet nové příležitosti a spolupráce.[5] Od svého založení se stal klíčovým hráčem v podpoře společensky prospěšného a udržitelného podnikání a inovací po celém světě. Dopad komunity globální sítě Impact Hub reportuje každoročně v Impact Reportu.

Zástupci každého Impact Hubu se setkávají na pravidelné bázi na tzv. Impact Hub Global Gathering. První celosvětové setkání se konalo poprvé na africkém kontinentu; sešlo se na něm více než 90 zakladatelů z více než 85 měst.

Historie globální sítě[editovat | editovat zdroj]

Koncept prvního Impact Hubu vznikl v Londýně v Islingtonu, kde bylo v roce 2005 otevřeno první centrum. Jeho zakladateli byli Jonathan Robinson, Simon Dixon a Matthias Reinhart. Po úspěchu prvního centra se myšlenka Impact Hubu rychle rozšířila do dalších měst po celém světě; v roce 2008 bylo otevřeno druhé centrum v Berlíně a od té doby síť postupně expandovala do více než 100 měst na všech kontinentech.

V průběhu let síť čelila značným výzvám.[6]

Impact Hub v České republice[7][editovat | editovat zdroj]

Původními zakladateli sítě v České republice jsou Petr Vítek, Zdeněk Rudolský, Jakub Mareš a investor Robert Tůma. Společně dali v roce 2009 základ prvnímu coworkingu v Česku. Impact Hub se tak stal nejstarším coworkingem v tuzemsku.

Impact Hub začal od svého vzniku v České republice sdružovat ty, kteří nedbají pouze o zisk, ale kterým záleží na světě kolem nás. Od počátku je misí Impact Hubu odpovědné zacházení s energiemi, sdílení kapitálu, prostoru i zdrojů, otevřená podnikatelská kultura a spolupráce napříč obory i s tržní sférou.

Nyní se Impact Hub v České republice nachází ve třech městech - v Brně, Praze a Ostravě.

Historie Impact Hub ČR[editovat | editovat zdroj]

  • červen 2010: otevření Impact Hub Praha na Drtinově 10 na Smíchově
  • březen 2012: spuštění akceleračního programu Social Impact Award
  • listopad 2014: otevření Impact Hub Ostrava na Sokolské třídě v centru Ostravy
  • duben 2015: otevření Impact Hub Brno, 1. etapy na Cyrilské
  • leden 2018: dokončení 2. etapy rekonstrukce Impact Hub Brno
  • leden 2019: převzetí prostor K10 Coworkingu, oficiální zprovoznění Impact Hub Praha K10 na ulici Koperníkova na Vinohradech
  • květen 2020: zahájení partnerství s evropskou organizací EIT - Climate KIC
  • duben 2021: spuštění akceleračního programu Climaccelerator Beyond pro enviromentální řešení
  • červen 2022: otevření ostrého provozu Impact Hub Zlín
  • září 2022: získání nových investorů a restrukturalizace celé skupiny (do skupiny Impact Hub vstupuje několik investorů s cílem podpořit podnikavost, komunity i rozvoj dopadových a akceleračních projektů. Mezi investory je například Tomáš Čupr, Libor Winkler, Martin Ducháček, Jiří Vojkovský nebo Purple Ventures
  • říjen 2022: zahájení studie proveditelnosti Impact Hubu v Mladé Boleslavi
  • leden 2024: opuštění vily K10 na pražských Vinohradech[8]
  • od roku 2010: do současnosti v Impact Hubu proběhla desítka celostátních i lokálních programů, jedním z nich je například Řemeslný akcelerátor
  • prosinec 2023: proběhl oficiální prodej podílu Impact Hub Zlín
  • leden 2024: Impact Hub Zlín začíná s rebrandingem a vyjmutím ze sítě Impact Hub

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WATSON, Nicholas. Impact Hub takes on all the fervour of ‘a movement’ as network increases. The Financial Times Limited 2024 [online]. 2015-06-15 [cit. 2024-07-01]. Dostupné online. 
  2. GAWELL, M.; SMITH, J. Understanding the Role of Coworking Spaces in Social Innovation Ecosystems: Evidence from Impact Hub. Journal of Social Entrepreneurship. 2019, roč. 10, čís. 2, s. 234-251. 
  3. WITTMAYER, Julia; AVELINO, Flor; AFONSO, Rita. WP4 CASE STUDY Report: Impact Hub [online]. TRANSIT, 2015 [cit. 2024-07-01]. S. 31. Dostupné online. 
  4. Our story – Impact Hub [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. BROWN, A. Impact Hub: Accelerating Social Entrepreneurship. Stanford Social Innovation Review. Roč. 15, čís. 3, s. 76-81. 
  6. MICHEL, Bachmann. How the Hub Found Its Center. Stanford Social innovation Review [online]. [cit. 2024-07-01]. Dostupné online. 
  7. Impact Hub: Textové podklady pro média. docs.google.com [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  8. Impact Hub zahájí rok 2024 bez vinohradské vily: tisková zpráva [online] Dostupné online