Přeskočit na obsah

Impact Hub

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Impact Hub je mezinárodní síť komunitních coworkingových center, která vytváří prostředí pro podporu inovací a společensky prospěšného podnikání.

Síť Impact Hub funguje na principu Locally rooted, globally conected. Každý ze všech 110+ Impact Hubů na světě si zakládá na práci s místními komunitami, jejich podpoře a rozvoji. Poskytují inspiraci, zázemí, prostor pro učení i rozvoj, ve kterém se jednotlivci a společnosti mohou setkávat, spolupracovat a inovovat.[1] Zároveň ale těží z mezinárodní spolupráce; díky globální propojenosti mohou svůj dopad umocňovat.

Jedna z metod, která je Impact Hubům vlastní, je metoda Art of Hosting. Tato metoda je založena na konverzaci jako formě lidské interakce. V konverzaci probíhá uplatnění vlastních myšlenek, sebeorganizace, jde o společnou participaci lidí.

Impact Hub spadá do skupiny “franchising,” kdy v jednom městě mohou být Impact Huby, které mají rozdílného vlastníka.

Impact Hub ve světě[editovat | editovat zdroj]

Impact Hub Global je celosvětová síť více než 110 Impact Hubů, kterou tvoří více než 25 000 Impact Makerů a která urychluje inkluzivní a udržitelné inovace ve velkém měřítku. Hlavními hodnotami jsou důvěra, odvaha a spolupráce. Prostřednictvím smysluplných spojení umožňuje Impact Makerům řešit naléhavé sociální a environmentální výzvy v jejich místních komunitách i mimo ně.[2]

Fungování globální sítě Impact Hub spočívá v propojení lokálních center, která se nacházejí v různých městech a zemích, do jednoho celku sdílejícího zkušenosti, know-how a příležitosti. Každé centrum je samostatnou organizací, která má svou vlastní identitu a funguje podle potřeb a specifik daného regionu.

Členové globální sítě Impact Hub mají přístup k různým programům, workshopům, mentoringu a dalším podpůrným službám, které jim pomáhají rozvíjet jejich podnikatelské a inovační projekty. Zároveň mají možnost propojovat se s ostatními členy a vytvářet tak nové příležitosti a spolupráci.

První celosvětové setkání Impact Hub Global Gathering se poprvé konalo na africkém kontinentu, na němž přivítali více než 90 zakladatelů zastupujících Impact Huby z více než 85 měst. Tato událost umožnila spoluvytvořit a sladit kolektivní strategie, podpořila intenzivní budování komunity a vytváření trvalých vzpomínek.

O dopadu globální sítě Impact Hub se lze dočíst každoročně v Impact Reportu. Zpráva o dopadu nabízí podnikům hmatatelný způsob předvést přínosy svého úsilí různým zúčastněným stranám, investorům, spotřebitelům nebo lidem v komunitě.

Historie globální sítě[editovat | editovat zdroj]

Koncept Impact Hubu vznikl v Londýně v lokalitě Islington, kde bylo v roce 2005 otevřeno první centrum. Jeho zakladateli byli Jonathan Robinson, Simon Dixon a Matthias Reinhart.

Po úspěchu prvního centra se myšlenka Impact Hubu rychle rozšířila do dalších měst po celém světě. V roce 2008 bylo otevřeno druhé centrum v Berlíně a od té doby síť postupně expandovala do více než 100 měst na všech kontinentech.

Některé Impact Huby pracují intenzivně s investory (např. Milán), některé pracují intenzivně s městy (Amsterdam). Všechny nabízí různé akcelerační a inovační programy, workshopy, mentoring a další podpůrné služby pro startupy a malé a střední firmy, přičemž kladou důraz na udržitelný rozvoj a společenskou odpovědnost.

Od svého založení se Impact Hub stal klíčovým hráčem v podpoře společensky prospěšného a udržitelného podnikání a inovací po celém světě. Každé centrum funguje jako samostatná organizace, ale všechny jsou propojeny společnými hodnotami a cíli, čímž vytvářejí globální síť umožňující členům sdílet znalosti, zkušenosti a příležitosti.[3]

Impact Hub v České republice[4][editovat | editovat zdroj]

Původními zakladateli sítě v ČR jsou Petr Vítek, Zdeněk Rudolský a Jakub Mareš spolu s klíčovým investorem Robertem Tůmou. Již v roce 2009 dali základ prvnímu coworkingu v ČR, který zároveň od začátku podporoval rozvoj společensky prospěšného podnikání.

Jedno z hesel, které náleží i globální síti, říká, že pozitivní změna vyžaduje kolektivní akci. Impact Hub v České republice tak začal v roce 2010 sdružovat ty, kteří nedbají pouze o zisk, ale kterým současně záleží na světě kolem nás. Už od počátků patří k misi Impact Hubu odpovědné zacházení s energiemi, sdílení kapitálu, prostoru i zdrojů, otevřená podnikatelská kultura a spolupráce napříč obory i s tržní sférou. Vzniklo místo, kde je možné díky mentoringu, networkingu, principům Art of Hosting a sdílení know-how rozvíjet vlastní aktivity a podpořit růst, jak by to v izolaci mimo komunitu nebylo možné. Vzniklo, jak jeho zakladatelé s hrdostí říkají: Místo, kde to dokážete.

Nyní se Impact Hub v České republice nachází ve třech městech - v Brně, Praze a Ostravě.

Historie Impact Hub ČR[editovat | editovat zdroj]

  • červen 2010: otevření Impact Hub Praha na Drtinově 10 na Smíchově
  • březen 2012: spuštění akceleračního programu Social Impact Award
  • listopad 2014: otevření Impact Hub Ostrava na Sokolské třídě v centru Ostravy
  • duben 2015: otevření Impact Hub Brno, 1. etapy na Cyrilské
  • leden 2018: dokončení 2. etapy rekonstrukce Impact Hub Brno
  • leden 2019: převzetí prostor K10 Coworkingu, oficiální zprovoznění Impact Hub Praha K10 na ulici Koperníkova na Vinohradech
  • květen 2020: zahájení partnerství s evropskou organizací EIT - Climate KIC
  • duben 2021: spuštění akceleračního programu Climaccelerator Beyond pro enviromentální řešení
  • červen 2022: otevření ostrého provozu Impact Hub Zlín
  • září 2022: získání nových investorů a restrukturalizace celé skupiny
  • říjen 2022: zahájení studie proveditelnosti Impact Hubu v Mladé Boleslavi
  • leden 2024: opuštění vily K10 na pražských Vinohradech[5]
  • od roku 2010: do současnosti v Impact Hubu proběhla desítka celostátních i lokálních programů, jedním z nich je například Řemeslný akcelerátor
  • prosinec 2023: proběhl oficiální prodej podílu Impact Hub Zlín
  • leden 2024: Impact Hub Zlín začíná s rebrandingem a vyjmutím ze sítě Impact Hub

V roce 2022 do skupiny Impact Hub vstoupilo hned několik investorů s cílem podpořit podnikavost, komunity i rozvoj dopadových a akceleračních projektů. Mezi investory je například Tomáš Čupr, Libor Winkler, Martin Ducháček, Jiří Vojkovský nebo Purple Ventures.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GAWELL, M.; SMITH, J. Understanding the Role of Coworking Spaces in Social Innovation Ecosystems: Evidence from Impact Hub. Journal of Social Entrepreneurship. 2019, roč. 10, čís. 2, s. 234-251. 
  2. Our story – Impact Hub [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. BROWN, A. Impact Hub: Accelerating Social Entrepreneurship. Stanford Social Innovation Review. Roč. 15, čís. 3, s. 76-81. 
  4. Impact Hub: Textové podklady pro média. docs.google.com [online]. [cit. 2024-06-24]. Dostupné online. 
  5. Impact Hub zahájí rok 2024 bez vinohradské vily: tisková zpráva [online] Dostupné online